5 zaken die u moet regelen voordat uw verbouwing start

Goed ten ijs beslagen aan de verbouwing beginnen? Dan is het handig als u al wat voorbereidingen treft vóórdat de aannemer komt voorrijden. De verbouwing verloopt een stuk soepeler als u deze 5 zaken alvast heeft geregeld.

1. Zijn alle vergunningen in orde?

Is de verbouwing in volle gang, staat er ineens een gemeenteambtenaar op de stoep die om uw vergunning vraagt. Dat is erg vervelend, maar gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Hoewel veel verbouwingen zonder vergunning kunnen, is het verstandig om altijd bij de gemeente te checken of dat voor uw plannen ook geldt. Moet er toch een vergunning worden aangevraagd? Houd dan rekening met een doorlooptijd van ongeveer zes weken. Tenzij de buren bezwaar maken, dan duurt het nog wat langer. Slim dus om dit ruim voor uw verbouwing te regelen.

 

2. Ligt er een duidelijke overeenkomst en hoe zit het met de garantie?

De overeenkomst met uw aannemer is een belangrijk document. Wat gaat hij of zij precies doen? En welke kosten horen daarbij? Dat wordt allemaal omschreven in de overeenkomst. Het is goed om te controleren of de betaaltermijnen en de bouwtijd duidelijk zijn opgenomen. Over die betaaltermijnen: afspreken om grote bedragen vooruit te betalen is onverstandig.

 

Bij een overeenkomst horen spelregels, die we algemene voorwaarden noemen. Gaat u met een BouwGarant-aannemer in zee? Dan moeten de algemene voorwaarden de ‘COVO-2010’ zijn. BouwGarant heeft die samen met Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en Bouwend Nederland opgesteld. En heeft u eraan gedacht het zekere voor het onzekere te nemen en de extra Verbouwgarantie van BouwGarant af te sluiten? Mocht de aannemer failliet gaan, dan heeft u maximale zekerheid. Geruststellend idee, toch?

 

3. Bedenk vooraf waar u gaat koken, douchen of zelfs wonen

Een verbouwing kan een flinke impact hebben op uw woongenot. Misschien kunt u een tijdje niet douchen of koken, of is uw verwarming afgesloten. Vooral tijdens de wintermaanden is dat afzien. Bedenk vooraf hoe u deze periode gaat overbruggen. Wie weet mag u wel een tijdje bij de buren douchen? Of kunt u eventjes verkassen naar de zolder van een familielid? Als u deze praktische problemen vooraf tackelt, geeft dat rust in uw hoofd.

 

4. Licht de buren tijdig in

Over de buren gesproken. Bij een verbouwing geldt het gezegde ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ des te meer. Omdat de buren mogelijk hinder van uw verbouwing ondervinden, is het belangrijk hen op tijd in te lichten over de verbouwing. Wat gaat u precies doen? Hoe lang duurt het? En waarmee moeten ze rekening houden? Door het gesprek al vóór de verbouwing op gang te brengen, verkleint u de kans op conflicten tijdens de bouw.

 

5. Maak het uzelf gemakkelijk

Hoe goed u alles ook plant: een verbouwing levert vaak toch wat ongemak of zelfs stress op. Probeer het uzelf en uw gezinsleden daarom zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat kan met kleine dingen. Denk aan de aanschaf van oordopjes, zodat u nog even kunt doorslapen als uw aannemer al vroeg begint. Kookt u normaal gesproken altijd zelf? Voel uzelf vooral niet schuldig als u ineens de trouwste klant wordt van de lokale Afhaalchinees. Gemak dient immers de mens tijdens een verbouwing.

 

Nog één tip. Boek, mits de planning en financiën het toestaan, alvast een lekker weekend in een hotel of spa tijdens de verbouwing. Zo heeft u alvast iets om naar uit te kijken. En daarna kunt u weer volledig uitgerust en opgefrist verder met de verbouwing!