Aannemerstekort: hoe vindt u er één?

Heeft u verbouwplannen en zoekt u een goede aannemer? Dat kan een uitdaging zijn omdat aannemers het momenteel ontzettend druk hebben. Met deze tips heeft u meer kans van slagen.

Van magere jaren naar overuren

Tijdens de economische crisis was het bar en boos in de bouw, met 2013 als dieptepunt. Hoe anders is dat vijf jaar later, nu de economie bloeit en huiseigenaren massaal willen investeren in een mooier of prettiger huis. Enerzijds zijn al die renovaties en verbouwingen goed nieuws voor aannemers: ze hebben immers meer werk. Anderzijds zitten zij nu met een ander probleem: personeelstekorten. Ongeveer 60 procent van de bouwbedrijven zegt extra bouwvakkers nodig te hebben, maar die niet te kunnen vinden.

 

Wat betekent dat voor u?

Het kan lastig zijn een goede aannemer te vinden die uw verbouwing op korte termijn kan uitvoeren, dus wellicht moet u even wachten voordat u aan de slag kunt. Ook zijn de uurtarieven gestegen tot gemiddeld zo’n 50 euro.

 

Tip 1: begin ruim op tijd met zoeken

‘Sorry, maar ik heb pas over een paar maanden een plekje vrij in mijn agenda.’ Gerede kans dat u dit gaat horen tijdens een belronde. Begin daarom ruim voor de gewenste startdatum van uw verbouwing met zoeken. Wilt u in het voorjaar beginnen? Start uw zoektocht dan al in het najaar.

 

Tip 2: weet wat u wilt

Zorg ervoor dat u uw verbouwplannen zo concreet, volledig en overzichtelijk mogelijk op papier hebt. Handig voor de aannemer. Die kan dan rap beslissen of hij er überhaupt tijd voor heeft. En vervolgens sneller een offerte opstellen.

 

Tip 3: zoek ook buiten uw regio

Natuurlijk is een aannemer uit uw eigen regio het handigst. Niet alleen omdat het reistijd scheelt, maar ook omdat u bij buurtgenoten kunt checken of u met een betrouwbare partij in zee gaat. In de huidige omstandigheden is het slim ook buiten uw eigen regio te kijken, zodat u meer potentiële kandidaten heeft.

 

Tip 4: benader meerdere aannemers

Wilde u een paar jaar geleden drie offertes opvragen? Dan hoefde u maar drie aannemers te bellen. Nu kunt u het lijstje beter iets langer maken. Krijgt u bij de eerste drie nul op het rekest? Geen nood, u heeft immers nog wat opties achter de hand.

 

Tip 5: blijf kritisch op de kwaliteit

Ga, ondanks de schaarste, niet met de eerste de beste aannemer in zee. Haastige spoed blijkt ook hier zelden goed. Neem het volgende in overweging: heeft u een klik met de aannemer? Begrijpt u elkaar goed? En heeft de aannemer de juiste expertise en diploma’s in huis voor uw verbouwing?

 

Kiest u voor een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant, dan weet u zeker dat u met een vakman of -vrouw te maken heeft. Alle BouwGarant-aannemers hebben de juiste diploma’s en verzekeringen. Ze voldoen bovendien aan belangrijke kwaliteitseisen en hebben aantoonbare ervaring in de bouw.

 

Tip 6: blijf geduldig

Bent u al een tijdje bezig, maar heeft u nog steeds niet beet? Wacht geduldig af. Verbouwen is investeren in de toekomst. Daar kunt u maar beter de tijd én een goede aannemer voor nemen. Probeer het zonnig in te zien: door de extra tijd kunt u wat meer sparen én uw – ongetwijfeld toch al mooie – plannen verder perfectioneren.