CPO-bouwproject: samen je eigen wijk en woningen bouwen

Een eigen droomhuis bouwen kan behoorlijk duur zijn en de huidige woningmarkt kent meer vraag dan aanbod. Een woning laten bouwen of er zelfs eentje vinden, is dus lastig voor velen. Echter is er een oplossing waar steeds meer mensen voor kiezen vandaag de dag: CPO-bouwen. Deze vorm van bouwen is goedkoper en is onafhankelijk van de huidige woningmarkt. Hierdoor wordt CPO-bouwen dus steeds populairder in Nederland. In deze blog lees je meer over wat CPO precies is, wat de voor- en nadelen zijn en wat tips die ervoor zorgen dat jouw CPO-bouwproject fijntjes verloopt.

CPO: wat is dat? 

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en is een vorm van sociale projectontwikkeling. Bij CPO draait het allemaal om een gezamenlijke aanpak: samen met anderen (je toekomstige buren) koop je een stuk grond om daar vervolgens een aantal huizen op te bouwen. Je gaat dus als groep aan de slag en jullie zijn niet afhankelijk van een woningbouwvereniging of projectontwikkelaar. Jullie regelen én bepalen met elkaar hoe jullie het bouwproject vorm gaan geven.

Voor wie is CPO geschikt? 

Voor iedereen! CPO is niet bedoeld voor een specifieke doelgroep. Of je nu starter, doorstromer of senior bent: iedereen kan starten met een CPO-bouwproject. Het belangrijkste is dat je er voor openstaat om veel tijd en energie te steken in het project. Daarnaast is het van belang dat je bereid bent om een intensieve samenwerking met verschillende mensen aan te gaan. 

De voordelen van CPO

CPO wordt steeds populairder in Nederland, het brengt namelijk vele voordelen met zich mee. Lees hieronder de voordelen en ontdek of CPO-bouwen bij jou past: 

  • Je hebt veel invloed op de wijk waar je gaat wonen. Doordat je samen met het collectief de beslissingen mag maken over hoe het bouwproject vorm gaat geven, heb je veel invloed op hoe jullie wijk eruit komt te zien. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld bepalen waar een speelplaats voor kinderen of een parkeerplaats voor de auto’s wordt geplaatst.
  • Je hebt de regie over je eigen woning. Naast dat jullie bepalen hoe de wijk eruit komt te zien, bepalen jullie ook het ontwerp van de woningen. 
  • Goedkoper een huis laten bouwen. In het proces van CPO-bouw creëer je scherpe prijsafspraken. Daarnaast betaal je de kostprijs van de woning. Dit is dus over het algemeen goedkoper dan wanneer een huis wordt gebouwd door een projectontwikkelaar of woningbouwvereniging. 
  • Je ontwikkelt een sterke band met je buren. Je werkt intensief samen met de mensen van het collectief. Jullie maken veel beslissingen samen en zullen veel tijd met elkaar doorbrengen. Dit schept natuurlijk een sterke band. 

De nadelen van CPO

Maar ieder voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Het is belangrijk je van het volgende bewust te zijn, voordat je ervoor kiest te beginnen met een CPO-project:

  • Je moet genoeg eigen geld hebben. Aan het begin van het bouwproject kom je nog niet in aanmerking voor het afsluiten van een hypotheek. Zodra de koopovereenkomst en aanneemovereenkomst rond zijn, kun je een hypotheek aanvragen. In de tussentijd heb je eigen geld nodig voor een omgevingsvergunning en het laten maken van bouwtekeningen. 
  • Je hebt veel geduld nodig. De een heeft het meer dan de ander. Voor CPO-bouw is het belangrijk dat je een goede dosis geduld hebt. Het realiseren van een CPO-bouwproject is een intensief proces en kan zeker een paar jaar duren. Er moet veel onderzoek gedaan worden en daarbij moet je veel beslissingen nemen samen met je toekomstige buren. 
  • Je eigen mening is niet de enige die telt. Je moet rekening houden met de meningen van verschillende personen in het collectief. Het kan dus zomaar een keer voorkomen dat anderen het niet volledig met je eens zijn - dit moeten jullie samen oplossen. Verder kan slecht leiderschap en een chaotische taakverdeling ook zorgen voor problemen.

Tips voor CPO-bouwen

CPO-bouwprojecten zijn zeer intensief en er komt ontzettend veel bij kijken. Daarom hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid het project ingaat en er voor zorgt dat alles zo soepel mogelijk verloopt: 

Tip 1: Zorg samen met het collectief ervoor dat jullie duidelijke afspraken en taakverdelingen maken.

Maak vanaf het begin duidelijke afspraken en een georganiseerde taakverdeling. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jullie wekelijkse of maandelijkse meetings organiseren waarin jullie de plannen, taakverdeling, voortgang en problemen bespreken. 

Tip 2: Blijf flexibel. 

Je werkt met verschillende personen die allemaal unieke persoonlijkheden hebben en dus ook verschillende meningen. Het is van belang dat iedereen oog houdt voor het collectieve belang gedurende het project. Het kan voor onrust zorgen wanneer er bepaalde personen hun poot altijd stijf houden bij het maken van beslissingen. 

Tip 3: Kies als collectief voor een goede aannemer.

Een goede aannemer kan veel lasten en stress wegnemen op het gebied van het realiseren van het bouwproject. Waar je als opdrachtgever waarschijnlijk geen of weinig ervaring hebt op het gebied van een woning bouwen, heeft een aannemer dit wel. De kennis en expertise van een aannemer zorgen ervoor dat jullie bouwproject soepel verloopt. Bekijk de verschillende BouwGarant-gecertificeerde aannemers op onze website en vind een professionele, betrouwbare aannemer die bij jullie past. 

Tip 4: Volg workshops met het collectief. 

Door workshops met elkaar te volgen, leren jullie elkaar beter kennen en leren jullie om je eigen wensen en behoeftes goed onder woorden te brengen. Zo identificeren jullie als groep wat de gemeenschappelijke meningen zijn en wat juist de verschillende meningen zijn binnen de groep. Tijdens workshops leer je hier samen goed over brainstormen en uiteindelijk tot de juiste beslissingen te komen.