Hoe houdt u de kosten van uw verbouwing in de hand?

Meer woongenot, waardevermeerdering voor uw huis, extra ruimte voor de kids: een verbouwing is in de regel een goede investering. Maar hoe zorgt u ervoor dat u de verbouwkosten in de hand houdt? Tien bespaartips voor uw verbouwing.

Tip 1: stel een solide kostenplaatje op

Een goede financiële planning voorkomt dat uw verbouwing duurder uitvalt dan verwacht. Hoe u zo’n planning maakt? Bepaal voordat u begint wat uw budget is. Zet vervolgens duidelijk en gedetailleerd op papier wat u precies wilt. Vervolgens legt u uw wensen voor aan meerdere aannemers, zodat zij offertes kunnen opstellen.

 

Tip 2: houd rekening met onvoorziene kosten

Hoe goed u ook plant, de kans is aanwezig dat er onvoorziene kosten zijn. Voor dingen waar u simpelweg niet aan had gedacht, zoals de parkeerkosten voor de aannemer of het gebruik van extra materialen. Of omdat u tijdens de verbouwing ineens een briljante toevoeging bedenkt. Het Nibud adviseert verbouwers daarom om altijd 5 procent van het budget te reserveren voor dit soort onvoorziene kosten.

 

Tip 3: vergelijk de offertes grondig

Uit de offertes die u heeft aangevraagd, kiest u beter niet blind de prijsopgave met de laagste prijs. Ook de volgende punten verdienen aandacht: wat is er allemaal opgenomen in de totaalprijs, zit daar bijvoorbeeld ook verven en behangen bij? Is het een vast bedrag, of kunnen er nog extra kosten bovenop komen? Welke producten en materialen gebruikt de aannemer? En hoeveel tijd heeft hij nodig? Ook al is offertes lezen niet uw grootste hobby, neem er toch uitgebreid de tijd voor.

 

Nu u toch aannemers aan het vergelijken bent: het is goed om ook even te checken of ze beschikken over de juiste diploma’s. Die verkleinen de kans op bouwmissers – en dus op financiële tegenslagen. Een BouwGarant-aannemer heeft altijd de juiste diploma’s.

 

Tip 4: dek u in tegen faillissement of gebreken

U verkleint uw financiële risico als u een Verbouwgarantie afsluit. Dit kan alleen als u samenwerkt met een aannemer die bij Bouwgarant is aangesloten. Voor 0,25 procent van de aanneemsom weet u zeker dat de extra afbouwkosten worden vergoed wanneer uw aannemer failliet gaat. En dat u garantie heeft tegen verborgen en constructieve gebreken na oplevering. Hoeft u dáár in ieder geval niet meer over te piekeren.

 

Tip 5: kies een gunstige financieringsvorm

U kunt een verbouwing op verschillende manieren financieren. Welke manier het gunstigst is, hangt af van uw situatie:

  • Spaargeld: een verbouwing bekostigen met spaargeld is meestal het voordeligst. Vooral als u meer heeft dan 30.000 euro, want daarover betaalt u belasting. Gebruikt u uw spaargeld, dan hoeft u ook geen kostbare lening af te sluiten.
  • Een tweede hypotheek: het voordeel van een tweede hypotheek voor een verbouwing is dat u tegen een relatief lage rente geld leent. De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als u het geld voor de verbouwing van uw eigen woning gebruikt.
  • Een persoonlijke lening: komt u niet in aanmerking voor een tweede hypotheek, bijvoorbeeld omdat uw huis in waarde is gedaald? Dan kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Het nadeel daarvan is de hogere rente.

Voor energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas of betere isolatie kunt u mogelijk geld lenen tegen gunstige voorwaarden.

 

Tip 6: check of u subsidie kunt krijgen

De overheid wil dat woningen duurzamer worden. Daarom zijn er allerlei subsidies verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een warmtepomp. Die subsidies verschillen per provincie en gemeente. Op de Energiesubsidiewijzer ziet u welke potjes er voor u beschikbaar zijn.

 

Tip 7: maak duidelijke afspraken over de betaling en leg ze vast

U heeft een financieel plaatje, de financiering is rond en u weet met welke aannemer u in zee gaat. Dan is het belangrijk duidelijke afspraken te maken met de aannemer. En ze vooral ook vast te leggen op papier. Dit voorkomt financiële conflicten achteraf.

  

Tip 8: kijk ook naar tweedehands materiaal

Goedkoop is duurkoop? Dat hoeft niet per se waar te zijn. Heeft u er een beetje oog voor, dan tikt u op Marktplaats of via Facebook prima tweedehands materialen op de kop. Denk aan vloeren, wc-potten en douchekranen. Sommige bedrijven leggen zich zelfs uitsluitend toe op tweedehands bouwmaterialen.

 

Tip 9: steek ook zelf de handen uit de mouwen

Vrij veel werk kunt u gerust zelf doen. Ook als u technisch niet zo onderlegd bent. Denk aan een muurtje slopen – vanzelfsprekend geen draagmuur – of puin afvoeren.

 

Tip 10: weet waarover u kunt pingelen

U kunt flink besparen wanneer u afdingt. Bij het kopen van een keuken of badkamer is onderhandelen over de prijs heel gebruikelijk. Overspeel uw hand niet: reken niet op een hogere korting dan 30 procent. En probeer er plezier in te hebben: zie het pingelen als een spel.