Soepele oplevering nieuwbouw of verbouwing: tips

Is uw nieuwbouwhuis of verbouwing op een haar na af? Dan staat u waarschijnlijk te popelen uw nieuwe of vernieuwde woning in gebruik te nemen. Maar voordat u dit kunt doen, is er nog één belangrijk moment: de oplevering. Welke stappen doorloopt u hiervoor? En hoe zorgt u dat de oplevering zo soepel mogelijk gaat?

De oplevering stap voor stap

Stap 1: de aankondiging

De aannemer vertelt u dat hij bijna klaar is om de nieuwbouwwoning of verbouwing op te leveren.

 

Stap 2: uw reactie

Na de aankondiging van uw aannemer, is het aan u als opdrachtgever om in actie te komen. Doet u niks? Dan accepteert u de oplevering stilzwijgend. Dat is niet zo handig. Want wat als uw aannemer ergens een steekje heeft laten vallen? Plan daarom samen met uw aannemer een datum in voor de oplevering.

 

Stap 3: de opleverkeuring

Op de dag van de oplevering controleert u samen met de aannemer of al het werk volgens afspraak is uitgevoerd. U loopt alle elementen van de verbouwing zorgvuldig na. Zijn er gebreken of beschadigingen? Heeft de aannemer de juiste materialen gebruikt? Doen gas, water en licht het? U kunt deze opleverkeuring zelf doen, of met hulp van een expert. BouwGarant biedt opleverkeuringen in samenwerking met Keurhuis Nederland. U controleert de woning of verbouwing dan samen met de aannemer én een onafhankelijke deskundige.

 

Stap 4: het proces-verbaal van oplevering

Oeps: u of de expert ziet een flinke kras op het raam. En de aannemer heeft niet de juiste tegeltjes gebruikt voor uw badkamer. Dit soort gebreken en beschadigingen noteert u in het proces-verbaal van oplevering (formulier in pdf), ook wel opleverrapport genoemd.

 

Stap 5: de oplevering

Dan is het zo ver: de oplevering. Vooral bij nieuwbouw is dit een feestelijk moment, want u krijgt nu de sleutel. Maar het is ook een juridische gebeurtenis. Tekent u het proces-verbaal van oplevering, dan betekent dit dat u de woning aanvaardt – met uitzondering van de opleveringsgebreken. De aannemer is verplicht eventuele gebreken en beschadigingen binnen een redelijke termijn te repareren. Met de oplevering draagt de aannemer de aansprakelijkheid voor de woning aan u over. Ontstaan er ná de oplevering gebreken? Dan bent u hier dus zelf aansprakelijk voor.

 

 

Tips voor een soepele oplevering

1. Lees de algemene voorwaarden

Aannemers kunnen in hun algemene voorwaarden afspraken vastleggen rondom de oplevering. Bijvoorbeeld over een schadevergoeding bij te laat opleveren. Het is dus belangrijk de kleine lettertjes te lezen.

 

2. Weigeren van oplevering

Is uw nieuwbouwwoning of verbouwing nog lang niet af en bent u het dus niet eens met de oplevering? Dan kunt u de oplevering weigeren. Let op: u doet dit schriftelijk. Zet op papier dat de oplevering nog niet heeft plaatsgevonden en waarom niet. U geeft de aannemer de kans uw huis binnen een redelijke termijn opleveringsklaar te maken. Onder deze verklaring moet ook uw aannemer zijn handtekening zetten.

 

3. Neem een bouwkundige mee naar de oplevering

Waar moet u nu precies op letten bij de oplevering? Als u zelf niet zo veel bouwtechnische kennis in huis heeft, kan dit best lastig zijn. Daarom is het verstandig een onafhankelijke bouwkundig expert in te schakelen, bijvoorbeeld via BouwGarant. Zo’n deskundige weet precies waarnaar hij moet kijken.

 

4. Loop de meer- en minderwerklijst na

Op de meer- en minderwerklijst staan alle werken die tijdens het bouwproces zijn toegevoegd of afgevallen. Voor extra werk moet u vanzelfsprekend bijbetalen en bij minder werk krijgt u geld terug. Bij de oplevering checkt u of dit allemaal volgens afspraak is gedaan.

 

5. Denk aan de verzekering

Vaak is een bouwwerk tijdens de bouw verzekerd door de aannemer. Die verzekering vervalt bij de oplevering. Zorg er dus voor dat u uw woning tijdig zélf verzekert. En als het huis door de verbouwing flink in waarde stijgt, dan wijzigt u uw opstalverzekering. Zo voorkomt u onderverzekering.

 

6. Geef een feestje

Is alles rond? Organiseer dan een housewarming of verbouwparty. Vergeet natuurlijk niet uw aannemer uit te nodigen.