Regel altijd een opleverkeuring met onafhankelijk expert

Ja, eindelijk is het zover! Na een intensieve periode van veel overleg en keuzes maken wordt je droomhuis opgeleverd of is je verbouwing klaar. Maar voordat je de sleutel in handen krijgt of gaat genieten van je vernieuwde woning is er nog een belangrijke stap: de oplevering! Tijd om een opleverkeuring te regelen.

De oplevering is hét moment waarop je de woning helemaal inspecteert, of alles volgens de afspraken is uitgevoerd. Dit kun je zelf doen, samen met de aannemer, maar ons advies is om een opleverkeuring te regelen met een onafhankelijk expert. Zo sta je sterk en heb je de zekerheid dat gebreken worden opgelost. Een opleverkeuring kun je gemakkelijk regelen via BouwGarant. Je leest er hier alles over.

De opleverkeuring in de praktijk

Ati van den Bunder heeft haar opleverkeuring geregeld via BouwGarant en heeft er veel profijt van gehad. Ati: "Wij hebben zelf geen verstand van dat soort zaken, dus hebben we een onafhankelijk expert meegenomen naar de keuring om ons te helpen. Dat betaalde zich uit, want er zijn toch wat zaken aan het licht gekomen die hersteld moesten worden. En alle punten die aan het licht kwamen, zijn opgelost door de aannemer. Superfijn!"

Bekijk hieronder de video van de opleverkeuring van Ati's nieuwbouwwoning en ontdek meteen hoe een opleverkeuring er in de praktijk uitziet.

Drie vragen over de opleverkeuring beantwoord

 1. Is een opleverkeuring verplicht?
  Nee, een opleverkeuring is niet verplicht maar wij zeggen: doe het altijd! Bij een nieuwbouwwoning is het meestal een standaard stap in het opleverproces, maar professioneel opleveren is niet alleen verstandig bij een nieuwbouwwoning. Het is ook heel verstandig bij een (grote) verbouwing of renovatie. Tegenwoordig hebben verbouwingen soms een hogere aanneemsom dan een nieuwbouwwoning.
 2. Wegen de voordelen van een opleverkeuring op tegen de kosten?
  Extra kosten zijn natuurlijk nooit leuk, maar de kosten van een opleverkeuring zijn maar een fractie van het totaalbedrag van de woning of verbouwing. Daarbij kun je zelf niet alle gebreken ontdekken zonder de ervaring en bouwtechnische kennis die een expert wel heeft.
 3. Waarom een opleverkeuring aanvragen via BouwGarant?
  BouwGarant werkt samen met Keurhuis Nederland, een partij die toonaangevend is op het gebied van bouwtechnische keuringen. Door het via BouwGarant een opleverkeuring aan te vragen kun je profiteren van een scherp tarief.


Vraag hier een opleverkeuring aan

Handige tips, voor wanneer de opleverkeuring ingepland is:

 • Zorg ervoor dat jij en de aannemer aanwezig zijn bij de opleverkeuring, anders gaat het niet door.
 • Bereid de opleverkeuring goed voor, maak zelf een lijstje met punten die nog om aandacht vragen.
 • Neem de tijd, reserveer minimaal 2 uur in je agenda voor de opleverkeuring.
 • Na de opleveringskeuring vindt de juridische overdracht plaats. Vanaf dan komen risico's als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht.

Kom je er uiteindelijk niet uit met je aannemer? Worden bijvoorbeeld de geconstateerde gebreken toch niet hersteld? Dan kan BouwGarant bemiddelen bij klachten en geschillen na oplevering van de bouw. Dat kan alleen als de aannemer is aangesloten bij BouwGarant. Lees er hier meer over.