10 lifehacks voor een fijnere woning

Kom je ruimte tekort of zit jouw woning juist in een ruim jasje? Galmt de woonkamer of vind je de slaapkamer te donker? Ieder huis heeft zo zijn eigen uitdagingen. Gelukkig zijn er voor de meeste woningproblemen praktische oplossingen voorhanden. Van een vloerverlaging voor een extra verdieping tot een spiegel voor extra licht: met deze 10 lifehacks zorg je voor een fijnere woning!

#1: Speur loze ruimtes op en neem ze in gebruik

Kom je ruimte tekort? Dikke kans dat er nog volop plekken in je woning zijn die nu niet optimaal worden gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je trap. Misschien kun je boekenplanken in de ruimte onder de trap ophangen? Of laatjes van de traptreden maken? Zo kun je waarschijnlijk nog veel meer muren, hoeken en andere loze ruimtes benutten.

#2: Ga de diepte in

Ook goed tegen een ruimtetekort, maar iets ingrijpender: een extra verdieping erbij. Heb jij een kruipruimte of kelder met een laag plafond, dan kun je een aannemer vragen de vloer te verlagen.

#3: Een lichtkoepel voor natuurlijk licht

Niets is zo prettig als ’s ochtends wakker worden met een goede kop koffie en een stevige bak natuurlijk licht. Dat licht krijg je voor elkaar met een lichtkoepel op het dak, de koffie met een koffiezetapparaat.

#4: Spiegels voor meer licht

Voelt je woning aan als een donker hol en is een lichtkoepel geen optie? Dan creëer je meer licht door lichte kleuren te gebruiken. Aan de muur, op de vloer én voor je meubels. Een slimme truc om meer licht binnen te krijgen? Een spiegel naast het raam. Die reflecteert het daglicht en daardoor lijkt de ruimte lichter – en groter!

#5: Behang waaraan je niet hoeft te blijven plakken

Is jouw woning toe aan een kleine make-over, maar zit je krap bij kas? Kijk dan eens naar zelfklevend behang. Dat is verkrijgbaar in de meest hippe, retro en vintage prints. Het kost weinig, zit zo op de muur en het effect is groot(s). Extra voordeel: ben je het zat? Dan haal je het er in een handomdraai weer af.

#6: Vinyl op de vloer

Nog een simpele manier om ruimtes als je keuken, badkamer of toilet een goede beurt te geven: vinyl. Dat is niet alleen hip op de platenspeler, ook de vloer fleur je er eenvoudig mee op. Net als zelfklevend behang vind je vinyl tegenwoordig in de meest uiteenlopende kleuren en patronen. En ook hier geldt: ben je het beu, dan vervang je het snel.

#7: Ieder een eigen hoek

Heb je een grote woonkamer en weet je niet hoe je het er knus of gezellig kunt maken? De gouden tip: creëer verschillende ruimtes ín je kamer. Een speelhoek voor de kids, een zithoek, een plek om te ontspannen, een muziekhoek: wat jij maar wilt. Met vloerkleden, verschillende kleuren of andere behangsoorten markeer je op een subtiele manier het onderscheid tussen de ruimtes.

#8: Maak een babypotje van je verf

Een bijzonder praktische en concrete lifehack: ben je je muren en kozijnen aan het schilderen? Vul dan glazen potjes met kleine beetjes verf. Beschadigt de verf of krijg je een vlek niet weggepoetst? Dan heb je altijd het babypotje van je verf voor kleine verbeteringen.

#9: Ledlicht laat je keuken stralen

Een handige manier om van je normale keuken een stralende, opvallende en moderne keuken maken: plaats ledverlichting onder de keukenkastjes. Aangezien de kastjes lijken te zweven, wordt de uitstraling van je hele keuken naar een hoger plan getild.

#10: Ga de galm te lijf met kunst

Een galm in je woonkamer is vervelend. Meestal ontstaat het door te veel harde oppervlaktes. Tip: zachte materialen zoals tapijt, gordijnen en stoffen meubels absorberen het geluid. Maar wist je dat er ook zogeheten ‘akoestische schilderijen’ bestaan? Deze kunstwerkjes zien er normaal uit, maar zijn gemaakt van geluiddempend materiaal. Uit de kunst!