5 Outside the box ideeën voor je verbouwing

Het is vaak het makkelijkst, snelst en goedkoopst om een standaard uitbouw, serre, carport, dakkapel of wat voor verbouwing dan ook te realiseren. Maar niet altijd het leukst of nuttigst. Met deze 5 outside the box ideeën zorg je op een bijzondere manier voor een fijner of energiezuiniger huis.

1 Meer licht en lucht met dank aan de koekoek

Bij een aanbouw of uitbouw kan een slaapkamer inpandig worden en daardoor verstoken zijn van buitenlicht en -lucht. Architect Kevin Veenhuizen vond hiervoor een magnifieke oplossing. Zijn variant op de ‘koekoek’, oftewel een bouwkundige constructie voor meer daglicht, haalt een strook van het dak van de aanbouw zodat de inpandige kamer kan beschikken over een raam. En dus, zoals je kunt zien op de afbeeldingen hieronder, over natuurlijk licht, frisse lucht én een bijzonder uitzicht. Waardoor je na de verbouwing met recht kunt zeggen: ‘Dank je de koekoek!’.

2 Een glazen kubus is een ware blikvanger

Laat je inspireren door de Apple Store in New York en het Haarlemse Hortusplein en realiseer een glazen kubus als aanbouw of opbouw. Waarom? Nou, allereerst omdat het een ware blikvanger is, zoals dit huis in Londen bewijst. Daarnaast geniet je overdag van een hoop natuurlijk licht en ‘s nachts van de sterrenhemel. En laat je de kubus maken van driedubbel (H+++) glas? Dan is je aanbouw of opbouw warm in de winter, koel in de zomer en dus altijd lekker energiezuinig.

3 Een wenteltrap is de spil in je huis

Ga je verbouwen en woon je niet superruim? Overweeg dan een ruimtebesparende trap. Een reguliere, vaste trap kost je al snel 2 m2. Terwijl sommige wenteltrappen – ook wel spiltrappen genoemd – nauwelijks 1 m2 in beslag nemen. Bij een wenteltrap worden de traptreden rondom een spil (=paal) geplaatst, waarbij de treden in een halve of hele cirkel omhoog draaien. Spiltrappen zijn er in allerlei soorten en van tal van materialen, zoals metaal, hout en gietijzer.

Let op: een wenteltrap is bijzonder gezichtsbepalend. Vraag jezelf daarom eerst af of je wilt dat je trap een visuele magneet is. En áls dat zo is, denk dan extra goed na over het ontwerp en het materiaal.

4 Een binnentuin is buitengewoon aangenaam

Ga je verbouwen en heb je een ruimte over? Overweeg dan om er een speciale binnentuin van te maken. Heerlijk om in te chillen tijdens koude winterdagen of natte zomerdagen! Is bijvoorbeeld je woonkamer, slaapkamer of badkamer groot genoeg? Dan kun je de ruimte tuinificeren door er nissen voor plantenbakken te laten metselen, hangplanten aan het plafond te bevestigen of zelfs een vijver aan te leggen. Zit je niet zo ruim in je ruimte? Creëer een hangende tuin door bijvoorbeeld een boekenkast of dichtgemaakte verticale pallet vol te plempen met planten.

Het resultaat? Je huis wordt een allerplantaardigst paradijsje waar iedereen zich meteen op zijn gemak voelt. Al die planten zorgen bovendien voor meer zuurstof, hogere luchtvochtigheid en betere akoestiek. Sterker nog: de groene vrienden zouden zelfs stressverlagend zijn en allergieën tegengaan bij kinderen.

5 (Semi-)transparante zonnepanelen

Als je bijvoorbeeld een veranda, serre, overkapping of carport laat maken, overweeg dan om geen gewoon glas te gebruiken maar (semi-)doorzichtige zonnepanelen. Omdat de panelen transparant zijn, laten ze het zonlicht deels door. Zo sla je drie vliegen in één klap: glasdak, zonwering én zonnestroom. Er zijn ongeïsoleerde panelen, maar als je echt hart hebt voor duurzaamheid kies je natuurlijk voor panelen van H+++ glas.

Lelijk, die panelen op het dak? Welnee! Doorzichtige zonnepanelen hebben geen opvallende aluminiumrand, zijn niet zo dik als reguliere panelen en hebben geen blokjesmotief. Het is even een investering, maar je krijgt er langdurig een zonnige energierekening voor terug!