Aanbouw: 7 praktische tips

Een aanbouw is een slimme manier om meer leefruimte toe te voegen aan je woning. Ideaal als je een bijkeuken, meer woonkamer of een aparte kamer wilt en een verhuizing niet ziet zitten. Maar waar moet je rekening mee houden als je kiest voor een aanbouw? Met deze praktische tips wordt je verbouwing een succes.

1. Vraag naar de eisen van de vergunning

Natuurlijk wil je dat jouw vergunning direct wordt goedgekeurd door de gemeente. Je hebt dat plan voor meer leefruimte immers niet voor niks in je hoofd. Vraag daarom vooraf op aan welke eisen de aanvraag moet voldoen. Zo zijn voor een omgevingsvergunning vaak technische bouwtekeningen van de woning nodig. Die kun je vooraf al aanvragen bij de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente. Zo voorkom je afkeuring of vertraging.

2. Kies de juiste stijl

Een ‘kant-en-klare’ aanbouw klinkt aantrekkelijk qua kosten, maar kan impact hebben op de schoonheid van je woning. Denk daarom goed na over het ontwerp van de aanbouw. Kies je voor de stijl van de woning met gemetselde muren? Of ga je juist voor een hoog contrast met hout of metaal? Een unieke aanbouw die past bij de woning kan enorme meerwaarde hebben – ook later bij de verkoop van het huis.

3. Vergeet daglicht niet

Extra daglicht aan je woning toevoegen is natuurlijk ideaal te bereiken met een aanbouw. Een glazen pui geeft uitzicht op de tuin en zorgt voor veel (zon)licht en frisse lucht. Ook dakramen en lichtkoepels kunnen een slimme toevoeging zijn om de ruimte helderder te maken. Bijkomend voordeel is dat je minder lampen nodig hebt – en dus bespaart op elektriciteitskosten.

4. Maak duurzame keuzes

Een verbouwing is een perfecte kans om direct voor duurzaamheid te kiezen. Denk bijvoorbeeld na of je in de aanbouw een ruimte maakt waar eventueel een warmtepomp kan komen te staan. Ga voor goede isolatie in wanden, dak en vloer. Kies vloerverwarming – dit kan in de toekomst worden aangesloten op een warmtepomp. En ga voor triple glas of HR++ glas, inclusief ventilatieroosters voor gezonde lucht.

5. Denk na over de ruimte

Waar ga je de aanbouw voor gebruiken? Bedenk wat je daar allemaal nodig hebt. Zo kan een vaatwasser- of wasmachineaansluiting handig zijn in een bijkeuken. Wordt het een aparte ruimte voor je bedrijf, dan wil je misschien een aparte ingang zodat cliënten niet door je eigen woning hoeven te lopen.

6. Slim aan de slag

Een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant zorgt voor een betrouwbare start en verloop van de verbouwing. Dankzij de juiste opleidingen, verzekeringen en ervaring maken ze van jouw aanbouw een succesverhaal. De BouwGarant-aannemer neemt alle zorg uit handen. Wil je zelf bepaalde werkzaamheden uitvoeren of bijvoorbeeld de vloertegels zelf inkopen? Doe dit dan altijd in nauw overleg met je aannemer. Zo voorkom je dat het ene materiaal er al wel is, maar de bouw niet kan doorgaan omdat andere onderdelen nog niet geleverd zijn.

7. Houd rekening met tegenslagen

Je gaat er natuurlijk vanuit dat alles gaat volgens de planning. Maar het kan altijd gebeuren dat je toch te maken krijgt met tegenslagen. Houd daarom altijd geld over in het budget. Dit voorkomt een heleboel stress, mocht er toch iets gebeuren.