Aannemer (aan)betalen: zó doe je dat

Als je begint aan een renovatie, verbouwing of nieuwbouwproject komt er een hoop op je af. Je moet goed nadenken over wat je wensen zijn, hoe je budget eruitziet en met welke aannemer je gaat samenwerken. Als je alles duidelijk in kaart hebt gebracht, stelt de door jou gekozen aannemer een offerte op. Maar welke betaalregelingen zijn gangbaar en is een aanbetaling altijd nodig? Ontdek alles wat je moet weten voor een succesvolle samenwerking met zo min mogelijk risico.

Wacht met aanbetalen

Ons belangrijkste advies? Doe nooit een aanbetaling als de bouw nog maanden op zich laat wachten. Door van tevoren al een groot bedrag te betalen, loop je onnodig risico. Stel je voor dat het bouwbedrijf tussen de opdrachtbevestiging en de aanvang van de bouw failliet gaat – dan is het zeer waarschijnlijk dat je al jouw geld kwijt bent. Dit voorkom je door nog even te wachten met aanbetalen. Sommige bedrijven vragen echter wel een betaling vooraf zodat zij alle bouwmaterialen kunnen bestellen. Voel je je hier niet prettig bij? Ga dan in gesprek met je aannemer en bespreek hoe jullie dit kunnen oplossen.

Een duidelijke betaalregeling met termijnen

De eerste betaling doe je normaliter pas bij aanvang van de bouw. Daarna betaal je in termijnen en nooit alles in één keer. Het kostenplaatje bespreek je van tevoren met de aannemer en is afhankelijk van de grootte van je project. Is de totale prijs een bedrag tussen €10.000 en €350.000 (excl. BTW), dan betaal je bij aanvang en na oplevering van de bouw 10% van de aanneemsom. De rest los je in termijnen af naar rato van het verrichte werk. Is de prijs lager dan €10.000 (excl. BTW), dan betaal je geen vast percentage voor of na de bouw. Alle betalingen die je doet lopen gelijk met de voortgang van het werk. Hoe groot of klein je project ook is, stel van tevoren altijd samen met je aannemer een betaalschema op. Hiermee schep je duidelijkheid voor alle partijen én voorkom je onenigheden tijdens de bouw.

Extra zekerheid? Sluit een garantie af

Om de risico’s van je bouwproject nóg meer te beperken, kun je bij ons een Verbouwgarantie of Nieuwbouwgarantie afsluiten. Met beide garanties ben je verzekerd tegen onvoorziene omstandigheden. Wat als je aannemer failliet gaat? Of als er gebreken ontstaan die niet worden opgelost? Zowel de Verbouwgarantie als de Nieuwbouwgarantie bieden je zekerheid in dit soort situaties. Ook handig: als je bouwt met de Nieuwbouwgarantie, dan is er automatisch een duidelijke termijnregeling opgenomen in de Aannemingsovereenkomst. Zo zijn alle partijen gelijkgestemd en verloopt jouw bouwproject zoals het hoort.