Nieuwbouwgarantie

De Nieuwbouwgarantie van BouwGarant biedt extra zekerheid bij de bouw van jouw nieuwe woning of appartement. Je bent verzekerd tegen de grootste financiële risico’s. Bijvoorbeeld als jouw aannemer failliet gaat, dan worden de extra afbouwkosten vergoed. En je hebt de garantie dat eventuele gebreken na oplevering hersteld worden, wanneer de aannemer dat zelf niet kan of wil doen.

Terug naar het overzicht met alle garanties

Welke zekerheid biedt de Nieuwbouwgarantie?

De Nieuwbouwgarantie biedt twee zekerheden. Ten eerste biedt het de zekerheid dat wanneer de bouwer tijdens de bouw failliet gaat, de woning conform garantieregeling kan worden afgebouwd. Ten tweede kan een beroep op het certificaat worden gedaan als het bouwbedrijf onvolkomenheden (vanaf drie maanden na oplevering) niet kan of wil oplossen.

Deze laatste garantie gaat pas drie maanden na oplevering in omdat de bouwer drie maanden de tijd krijgt om eventuele gebreken, die zijn vastgesteld bij de oplevering, te herstellen.

Let op: bij dit garantieproduct hoort een garantieregeling. Lees altijd de voorwaarden. Klik verder voor de volledige Nieuwbouwgarantieregeling Eengezinswoning of de Nieuwbouwgarantieregeling Appartementsrechten.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is een garantie verplicht.

De Nieuwbouwgarantie van BouwGarant heeft het Keurmerk GarantieWoning. Belangrijk, want als je een hypotheek met NHG voor een nieuwbouwwoning wilt afsluiten is een garantie met dit keurmerk verplicht. Ook in gevallen dat de NHG niet van toepassing is, kunnen banken zelf een garantiecertificaat met het Keurmerk GarantieWoning als voorwaarde stellen om de financiering te verlenen.

Wat kost de Nieuwbouwgarantie?

De kosten van de BouwGarant Nieuwbouwgarantie bedragen 0,55% van de aanneemsom inclusief BTW. Bij een koop-aanneemsom (waarbij grond deel uitmaakt van de overeenkomst) bedraagt de premie 0,44%.

Per aanmelding van een nieuwbouwproject wordt €400 in rekening gebracht. Bij de aanmelding van appartementen zijn de aanmeldkosten variabel. Deze zijn namelijk afhankelijk van de aard en omvang van het project. 

Let op: genoemde bedragen en premies zijn exclusief BTW.

Belangrijke punten bij de Nieuwbouwgarantie:

 • De aanvraag voor de Nieuwbouwgarantie loopt via het bouwbedrijf.
 • Let er op dat je voor aanvang van de bouw beschikt over een geldig garantiecertificaat.
 • Wanneer je de Nieuwbouwgarantie hebt afgesloten ontvang je een certificaat. Dit is het bewijs dat je garantie hebt.
 • Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld. Houd er rekening mee dat jouw aanvraag kan worden afgewezen.
 • Je kunt een BouwGarant Nieuwbouwgarantie alleen afsluiten als je werkt met een BouwGarant-aannemer.
 • Je dient jouw aannemer te betalen conform de betalingsregeling van BouwGarant.
 • Voor jouw afspraken met de aannemer moet je een modelovereenkomst van BouwGarant gebruiken met de algemene voorwaarden & toelichting die daarbij horen. Deze modelovereenkomsten vind je hier.

Hoe sluit ik de BouwGarant Nieuwbouwgarantie af?

De Nieuwbouwgarantie dient altijd voor aanvang bouw te zijn afgesloten. De aanvraag loopt via jouw BouwGarant-aannemer. Dit zijn de stappen:

 • Informeer bij jouw aannemer of het afsluiten van de Nieuwbouwgarantie voor jouw woning mogelijk is.
 • Het bouwbedrijf dient een aanvraag voor de Nieuwbouwgarantie in bij BouwGarant.
 • BouwGarant beoordeelt of garantie kan worden verstrekt.
 • Stel vervolgens met jouw bouwbedrijf de overeenkomst op. Het bouwbedrijf legt deze overeenkomst ter controle voor aan BouwGarant.
 • Als alles akkoord is, ontvang je per e-mail van Stichting BouwGarant jouw garantiecertificaat.

Meer weten of heb je een vraag? Neem contact op met onze Servicedesk, via 0900 224 2242 of [email protected].

Nieuwbouwgarantie voor zakelijke opdrachtgevers

De Nieuwbouwgarantie kan ook worden verstrekt aan zakelijke opdrachtgevers. De aanvraag hiervoor loopt altijd via het bij BouwGarant aangesloten bedrijf. Lees er hier meer over.

Goed om ook te weten

Hier vind je de modelovereenkomsten en algemene voorwaarden bij bouw/aankoop van een woning of appartement.

Volg met betalingen altijd de termijnregeling

BouwGarant raadt jou met klem aan om nooit grote bedragen vooruit te betalen aan jouw aannemer. Volg strikt de termijnregeling die vastgelegd is in de (koop)-aannemingsovereenkomst. Lees dit document voor meer informatie over de termijnregeling.

Regel meteen een opleverkeuring 

Handig (én verstandig) om meteen te regelen is de opleverkeuring. De oplevering is een belangrijk (juridisch) moment. Bij een opleverkeuring zal een onafhankelijk expert samen met jou en het bouwbedrijf de woning controleren op gebreken. De geconstateerde gebreken worden vastgelegd in een proces-verbaal van oplevering.

Klik hier voor meer informatie en om de opleverkeuring direct te regelen.