Complete make-over van eigen woning

Het in Amsterdam gevestigde UFA Bouw levert ruim 40 jaar vakwerk. Deze BouwGarant-aannemer van het eerste uur werkt met een vakteam aan verbouwingen, renovaties, onderhouds- en nieuwbouwprojecten. Zo ontstond ook deze markante dakopbouw in Amsterdam.

Wat doe je als je twee kinderen krijgt en letterlijk uit je woning op de vierde etage groeit? Met de huidige woningmarkt in Amsterdam kozen eigenaars Maarten Lever en Annemarie Kalis voor een verbouwing. Maarten is architect en zag direct mogelijkheden voor een complete make-over van de eigen woning. Daarvoor schakelde hij UFA Bouw in.

SAMENWERKEN
Annemarie: “Maarten heeft alles zelf ontworpen. We zijn heel tevreden over het resultaat en de samenwerking met UFA Bouw. Soms is het best lastig om tegelijk architect én opdrachtgever te zijn. Maar de medewerkers van UFA Bouw waren altijd correct, meedenkend en adequaat. Het was een fijne samenwerking!”

DE BESTE OPLOSSINGEN
Direct na het ontwerp besprak UFA Bouw samen met opdrachtgever Maarten alle details. “Samen hebben we de beste oplossingen gevonden voor de uitvoering van de gehele verbouwing. De opbouw is deels prefab opgebouwd in de werkplaats. De wanden zijn daar machinaal vervaardigd. Ook de vloeren en het dak zijn op de werkplaats gemaakt. Het voordeel van deze droge bouwmethode is dat de opbouw snel en waterdicht afgebouwd kan worden. In de HSB-wanden is 70 mm steenwolisolatie aangebracht. Ook aan de buitenzijde is een geïsoleerde gevelbeplating aangebracht van Sto. Deze is later met een sierpleister afgewerkt. De wanden en het dakoverstek zijn gelijk behandeld.”

METAMORFOSE
De vierde verdieping kreeg een metamorfose door een geheel nieuwe indeling met woonkeuken en trap naar de nieuwe dakopbouw op de vijfde verdieping. De markante dakopbouw is een verrijking voor het appartement. Niet alleen door de drie extra slaapkamers en de nieuwe badkamer, maar ook door het heerlijke terras met overkapping.

EXTRA GELUIDSISOLATIE
Omdat de woning in een drukke straat ligt langs het spoor is bij de bouw extra aandacht gegeven aan geluidsisolatie. De gevels naast het spoor zijn voorzien van StoTherm Wood (isolatie van houtvezels), de overige gevels zijn geïsoleerd met StoTherm Mineral.

VLOEREN
De vloeren in de opbouw hebben een houten balklaag gekregen. Om intern hoogte te winnen is tussen de balklaag en de dekvloer van cementgebonden platen een vloerverwarming aangebracht. Binnen en buiten is de vloer afgewerkt met verschillende parketvloeren van Bamboo. Met de verlaagde dorpel van het kozijn loopt de vloer mooi van binnen naar buiten door. Het glas is geplaatst in een hoekopstelling en zonder houten stijl van het kozijn verlijmd.

MOOI RESULTAAT
Vanaf de straat is de dakopbouw een echte eyecatcher. In het ontwerp is een mooie vertaling gemaakt van de bestaande oude stijl van het pand naar een lichte, moderne woning. Het gemeenschappelijke hoofdtrappenhuis heeft daklichten gekregen waardoor er daglicht naar binnen valt. Ook zijn er ramen vanuit de woning naar het trappenhuis geplaatst zodat de ruimten met elkaar worden verbonden. Het resultaat is prachtig geworden.