Een boerderij met sentimentele waarde omtoveren tot een droomwoning

De stolpboerderij van Klarina en Jan bestaat al jaren en heeft veel sentimentele waarde. In 1928 werd de boerderij gebouwd voor de grootmoeder van Klarina. Daarnaast zijn de moeder van Klarina en Klarina zelf geboren op de boerderij. Om van de mooie herinneringen te genieten, kochten Klarina en Jan de boerderij. Met een intensieve verbouwing maakten ze van de stolpboerderij hun eigen droomwoning terwijl de originele aspecten van de boerderij prachtig behouden zijn gebleven.

Er moest flink wat gebeuren om van de oude stolpboerderij een mooie woonomgeving te maken. De boerderij bestond uit koeienstallen en opslagruimtes. Hierdoor werd de oude boerderij vooral gebruikt als een verzamelbak. ‘We zijn eerst weken bezig geweest om alles af te voeren en leeg te maken voordat de aannemer erin kon.’ vertelt Klarina. 

Na het ruimen van de boerderij en het creëren van ruimte, kwamen Klarina en Jan voor hun volgende uitdaging te staan: het verkrijgen van een vergunning. Zo vertelt Klarina: ‘Uiteindelijk heeft het bijna drie jaar geduurd. We hebben daar veel kopzorgen over gehad.’ Maar toen ze eindelijk groen licht kregen, kon het leuke gedeelte van de verbouwing beginnen. 

Doordat de stolpboerderij dankzij zijn grootte ontzettend veel ruimte biedt, konden Klarina en Jan er zo’n beetje alles mee doen wat ze maar wilden. Voor hulp gingen ze op zoek naar een aannemer met ervaring op het gebied van stolpboerderijen. Zo kwamen ze bij Richard Schilder terecht. Hij heeft meegedacht over een praktische en prettige inrichting van de woning. ‘Toen ik deze boerderij voor het eerst zag dacht ik: hier is echt wat moois van te maken.’ vertelt Richard. 

Na de drukke verbouwing staat de woning van Klarina en Jan er nu prachtig bij. Van de historie van de stolpboerderij is nog veel te zien dankzij het behouden van de originele aspecten zoals de buitenkant. Daarbovenop hebben ze nog een mooi detail toegevoegd aan hun woning: een grote foto van Klarina’s grootmoeder. Klarina kijkt terug op een bijzonder project dat een mooie periode in haar leven aanduidt: ‘Ik vond het echt bijzonder om de plannen te maken en uiteindelijk te gaan bouwen, het te zien ontstaan.’