Een duurzaam huis bouwen in één jaar.

Erik en zijn vrouw Betty waren na vijfentwintig jaar toe aan een nieuwe woning. Het type huis en de architectuur hadden ze al helemaal voor ogen. Daarnaast was er nog één eis: ze wilden er nog jarenlang kunnen wonen, ook naarmate ze ouder zouden worden. Samen met een aannemer én een architect realiseerden ze hun wensen.

Erik en Betty gingen voor hun nieuwbouwproject in zee met Adriaan van Wijhe. Wat hen meteen opviel aan deze aannemer? De manier waarop hij hen benaderde. Adriaan: ‘Je komt niet bij mij als aannemer, maar je komt in een bouwteam.’ Dit team bestond uit de opdrachtgever, de aannemer en de architect. In de voorbereidende fase werd voor alle partijen duidelijk wat er moest gebeuren. Daarna kon de bouw al snel van start.

Uiteindelijk heeft de bouw van het huis een jaar geduurd. Waar er de eerste zes maanden vooral voorbereidend werk is gedaan, is de woning het laatste half jaar in een rap tempo van de grond gekomen.

Omdat Erik en Betty een nieuw huis lieten bouwen, waren ze vrij in het kiezen van duurzamere oplossingen. Voor het stel was het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Zo hebben ze gekozen voor zonnepanelen en is er gebruik gemaakt van veel natuurlijke materialen. Ook wordt de gehele woning verwarmd met aardwarmte.

Alle partijen kijken terug op een fijne samenwerking. Adriaan is het meest trots op de eikenhouten balken die in de woning verwerkt zijn. Erik en Betty genieten vooral van de woonkeuken en de vide met prachtig uitzicht over het water. Erik: ‘Het is een voorrecht om hier te mogen wonen.’