Een monumentaal pand kopen: wat komt er bij kijken?

Wonen in een monument; voor velen is dit een ware droom. Zo’n monumentale woning staat namelijk gelijk aan omringd zijn door een rijke geschiedenis. Heb je zo’n pand op het oog of wil je er in de toekomst eentje kopen? Houd er dan rekening mee dat er wat regelingen bij komen kijken. Een monument is een bijzonder pand en er gelden andere regels dan voor een reguliere woning. In deze blog lees je meer over wat je allemaal moet weten wanneer je een monument wilt kopen of eigenaar bent van zo’n pand.

Wat is een monument?

Wanneer een pand beschermd wordt vanwege haar wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde wordt het een monument genoemd. Heeft het pand een bijzondere waarde op nationaal niveau? Dan noemen we het een rijksmonument. Als het pand van regionaal of plaatselijk belang is, wordt het een gemeentelijk monument genoemd. Monumenten variëren van kastelen tot aan huizen en van boerderijen tot aan parken. Voor elk soort monument gelden andere voorwaarden en regels. Benieuwd wat voor soort monument het pand is dat je op het oog hebt? Bekijk dan het monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Monument kopen: wat je moet weten

Minder dan één procent van alle bebouwing in Nederland is een monument. Dus wanneer je een monument koopt, ben je ervan verzekerd dat je een uniek pand in handen hebt gekregen. Maar er komt wel heel wat bij kijken wanneer je een monument wilt kopen of zelfs al eigenaar bent van zo’n pand. Daarom hebben we wat punten op een rij gezet waar je je van bewust moet zijn wanneer je overweegt een monument te kopen:

  • Het is belangrijk dat de cultuurhistorische waarde van het pand wordt behouden. Onderhoud kost tijd en toewijding, maar ook behoorlijk wat geld.
  • Verbouwen of restaureren? Dat mag niet altijd zomaar. Via de gemeente moet je een omgevingsvergunning aanvragen.
  • Een omgevingsvergunning voor je monument krijgen kost geld en duurt langer dan het vergunningstraject van een niet-monumentaal pand.
  • Een monument heeft specialistisch onderhoud nodig. Wees ervan bewust dat deze kosten hoog kunnen uitvallen, vanwege speciale materialen en technieken die nodig zijn voor het monument.
  • Vaak wordt vrijwel alles van het monument beschermd: zowel intereur als exterieur.
  • Afhankelijk van de gemeente en het monument kun je subsidie of een laagrentende lening krijgen.

Monument verbouwen: de regels 

Vaak wordt er gedacht dat je als eigenaar van een monument helemaal niets mag veranderen aan het pand. Echter, wanneer je de cultuurhistorische waarden van het monument respecteert, is er meer mogelijk dan je misschien denkt. Een belangrijke regel is wel: behoud gaat voor vernieuwen. Ga in gesprek met zowel de gemeente als een aannemer en onderzoek de mogelijkheden.

Het verschilt per stad en per monument wat je wel en niet mag verbouwen of restaureren. Heb je advies nodig over een bepaald monument en welke regelgeving daarbij komt kijken? Neem dan contact op met het Restauratiefonds.

Kies de juiste aannemer

Wanneer je een monument wilt kopen en het pand ook wilt verbouwen of restaureren, is het belangrijk om de juiste aannemer te kiezen. Ga niet zomaar voor een aannemer, maar voor eentje die gespecialiseerd is in het verbouwen of restaureren van monumenten. Een andere tip is om een aannemer te kiezen uit de regio waar het monument zich bevindt. Aannemers uit de regio zijn vaak wat beter bekend met monumenten in de omgeving. Op onze website vind je verschillende BouwGarant-aannemers gespecialiseerd in het verbouwen en restaureren van monumentale panden.