Een oud, leegstaand pand nieuw leven inblazen

Je hebt het vast wel eens gezien, grotere panden die al voor langere tijd leegstaan. Met zulke panden kun je ontzettend veel doen. Denk bijvoorbeeld aan woningen creëren voor mensen. Dat is precies wat bouwbedrijf Scholz Groep heeft gedaan met een leegstaand pand in Hillegom. Het gaat om een voormalig gasfabriek, die ook een tijdje werd gebruikt als antikraakwoning. Doordat het pand nieuw leven is ingeblazen, hebben kopers zoals Suzanne nu een mooie starterswoning. 

De oude gasfabriek in Hillegom stond al een aantal jaar leeg. “De woningnood is vrij hoog in Nederland,” benadrukt aannemer Niels de Bruijn, “panden als dit verdienen een tweede leven.” Dit idee heeft bouwbedrijf Scholz Groep uiteindelijk doorgezet en zo een nieuw appartementencomplex gerealiseerd met maar liefst 17 appartementen. 

Suzanne van Rood is een van de gelukkigen die een appartement in het pand wist te bemachtigen. “Ik ken dit pand van vroeger, want vrienden van mij hebben hier antikraak gewoond.” Suzanne vroeg zich aan het begin wel af hoe je van een vervallen, somber pand woningen kunt maken. Maar ze werd uiteindelijk positief verrast door het proces en eindresultaat. 

“Voordat we begonnen met de bouw hadden we een gesprek met de kopers op kantoor,” vertelt Niels de Bruijn, “tijdens dit gesprek kon de koper zijn of haar woning helemaal naar smaak inrichten.” Daarnaast, om de toekomstige bewoners van de appartementen goed mee te nemen in het proces van de bouw, werden evenementen en kijkdagen georganiseerd. 

Zowel Suzanne als Niels kijken met een positieve blik terug op het bouwproces. “Het ging heel goed en alles verliep snel en volgens plan,” legt Suzanne uit. Het eindresultaat zijn beide partijen erg over te spreken. Zo vertelt Niels: “Het is een fantastisch project geweest, ontzettend leuk om van zo’n oud, grijs gebouw weer iets moois te maken en nieuw leven in te blazen.”