10 tips om de kosten voor een verbouwing of renovatie in de hand te houden

Tip 1: stel een solide kostenplaatje op
Een goede financiële planning voorkomt dat jouw verbouwing duurder uitvalt dan verwacht. Hoe je zo’n planning maakt? Bepaal voordat je begint wat jouw budget is. Zet vervolgens duidelijk en gedetailleerd op papier wat je precies wilt. Daarna kun je jouw wensen voorleggen aan meerdere aannemers, zodat zij offertes kunnen opstellen.

Tip 2: houd rekening met onvoorziene kosten
Hoe goed je financiële planning ook is, de kans is aanwezig dat er onvoorziene kosten zijn. Voor dingen waar je simpelweg niet aan had gedacht, zoals de parkeerkosten voor de aannemer of het gebruik van extra materialen. Of omdat je tijdens de verbouwing ineens een briljante toevoeging bedenkt. Het Nibud adviseert verbouwers daarom om altijd 5 procent van het budget te reserveren voor dit soort onvoorziene kosten.

Tip 3: vergelijk de offertes grondig
Heb je meerdere offertes opgevraagd? Staar je dan niet blind op de prijsopgave met de laagste prijs. Ook de volgende punten verdienen aandacht: wat is er allemaal opgenomen in de totaalprijs? Zit daar bijvoorbeeld ook wandafwerking bij? Is het een vast bedrag of kunnen er nog extra kosten bij komen? Welke producten en materialen gebruikt de aannemer? En hoeveel tijd heeft hij nodig? Neem er uitgebreid de tijd voor, ook als je niet graag offertes doorneemt. Het is heel belangrijk!

En nu je toch aannemers aan het vergelijken bent, check meteen of ze ook beschikken over de juiste diploma's. Daarmee verklein je de kans op bouwmissers en dus op financiële tegenslagen. Een BouwGarant-aannemer heeft altijd de juiste diploma’s.

Tip 4: dek je in tegen faillissement of gebreken
Je verkleint jouw financiële risico als je een garantie afsluit, zoals een BouwGarant garantie. Dit is wel alleen mogelijk als je samenwerkt met een aannemer die bij BouwGarant is aangesloten. Voor 0,25 procent van de aanneemsom weet je zeker dat de extra afbouwkosten worden vergoed wanneer de aannemer failliet gaat. En dan heb je ook garantie tegen verborgen en constructieve gebreken na oplevering.

Tip 5: kies een gunstige financieringsvorm
Je kunt een verbouwing op verschillende manieren financieren. Welke manier het gunstigst is, hangt af van jouw situatie:

  • Spaargeld: een verbouwing bekostigen met spaargeld is meestal het voordeligst. Vooral als je meer dan 30.000 euro wilt gebruiken voor de verbouwing of renovatie. Anders betaal je daarover belasting. Gebruik je jouw spaargeld, dan hoef je ook geen kostbare lening af te sluiten.
  • Een tweede hypotheek: het voordeel van een tweede hypotheek voor een verbouwing is dat je tegen een relatief lage rente geld leent. De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als je het geld voor de verbouwing van jouw eigen woning gebruikt.
  • Een persoonlijke lening: kom je niet in aanmerking voor een tweede hypotheek, omdat bijvoorbeeld jouw huis in waarde is gedaald? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Het nadeel daarvan is de hogere rente.

Voor energiebesparende maatregelen, zoals dubbel glas of betere isolatie, kun je mogelijk geld lenen tegen gunstige voorwaarden en gebruik maken van subsidies (zie onze volgende tip).

Tip 6: check of je subsidie kunt krijgen
De overheid wil dat woningen duurzamer worden. Daarom zijn er allerlei subsidies verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een warmtepomp. Die subsidies verschillen per provincie en gemeente. Op de Energiesubsidiewijzer zie je welke subsidies of leningen er beschikbaar zijn voor het verbeteren van jouw huis.

Tip 7: maak duidelijke afspraken over de betaling en leg ze vast
Je hebt een financieel plaatje, de financiering is rond en je weet met welke aannemer je in zee gaat. Dan is het belangrijk duidelijke afspraken te maken met de aannemer over betalingen. En ze vooral ook vast te leggen op papier. Dit voorkomt financiële conflicten achteraf.

Tip 8: kijk ook naar tweedehands materiaal
Goedkoop is duurkoop? Dat hoeft niet per se waar te zijn. Heb je er een beetje oog voor, dan tik je op Marktplaats of via Facebook prima tweedehands materialen op de kop. Denk aan vloeren, wc-potten en douchekranen. Sommige bedrijven leggen zich zelfs uitsluitend toe op tweedehands bouwmaterialen.

Tip 9: steek ook zelf de handen uit de mouwen
Vrij veel werk kun je gerust zelf doen. Ook als je technisch niet zo onderlegd bent. Denk aan een muurtje slopen – vanzelfsprekend geen draagmuur – of puin afvoeren.

Tip 10: weet waarover je kunt pingelen
Je kunt flink besparen wanneer je onderhandelt. Bij het kopen van een keuken of badkamer is onderhandelen over de prijs heel gebruikelijk. Maar overspeel je hand niet: reken niet op een hogere korting dan 30 procent. En probeer er plezier in te hebben: zie het afdingen als een spel.