Hoe houd je de kosten van jouw verbouwing in de hand?

Tip 1: stel een solide kostenplaatje op
Een goede financiële planning voorkomt dat jouw verbouwing duurder uitvalt dan verwacht. Hoe je zo’n planning maakt? Bepaal voordat je begint wat jouw budget is. Zet vervolgens duidelijk en gedetailleerd op papier wat je precies wilt. Vervolgens leg je jouw wensen voor aan meerdere aannemers, zodat zij offertes kunnen opstellen.

Tip 2: houd rekening met onvoorziene kosten
Hoe goed je ook plant, de kans is aanwezig dat er onvoorziene kosten zijn. Voor dingen waar je simpelweg niet aan had gedacht, zoals de parkeerkosten voor de aannemer of het gebruik van extra materialen. Of omdat je tijdens de verbouwing ineens een briljante toevoeging bedenkt. Het Nibud adviseert verbouwers daarom om altijd 5 procent van het budget te reserveren voor dit soort onvoorziene kosten.

Tip 3: vergelijk de offertes grondig
Uit de offertes die je hebt aangevraagd, kies je beter niet blind de prijsopgave met de laagste prijs. Ook de volgende punten verdienen aandacht: wat is er allemaal opgenomen in de totaalprijs, zit daar bijvoorbeeld ook verven en behangen bij? Is het een vast bedrag, of kunnen er nog extra kosten bovenop komen? Welke producten en materialen gebruikt de aannemer? En hoeveel tijd heeft hij nodig? Ook al is offertes lezen niet je grootste hobby, neem er toch uitgebreid de tijd voor.

Nu je toch aannemers aan het vergelijken bent: het is goed om ook even te checken of ze beschikken over de juiste diploma’s. Die verkleinen de kans op bouwmissers – en dus op financiële tegenslagen. Een BouwGarant-aannemer heeft altijd de juiste diploma’s.

Tip 4: dek je in tegen faillissement of gebreken
Je verkleint jouw financiële risico als je een Verbouwgarantie afsluit. Dit kan alleen als je samenwerkt met een aannemer die bij Bouwgarant is aangesloten. Voor 0,25 procent van de aanneemsom weet je zeker dat de extra afbouwkosten worden vergoed wanneer jouw aannemer failliet gaat. En dat je garantie hebt tegen verborgen en constructieve gebreken na oplevering. Hoef je dáár in ieder geval niet meer over te piekeren.

Tip 5: kies een gunstige financieringsvorm
Je kunt een verbouwing op verschillende manieren financieren. Welke manier het gunstigst is, hangt af van jouw situatie:

  • Spaargeld: een verbouwing bekostigen met spaargeld is meestal het voordeligst. Vooral als je meer heeft dan 30.000 euro, want daarover betaal je belasting. Gebruik je jouw spaargeld, dan hoef je ook geen kostbare lening af te sluiten.
  • Een tweede hypotheek: het voordeel van een tweede hypotheek voor een verbouwing is dat je tegen een relatief lage rente geld leent. De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als je het geld voor de verbouwing van jouw eigen woning gebruikt.
  • Een persoonlijke lening: kom je niet in aanmerking voor een tweede hypotheek, bijvoorbeeld omdat jouw huis in waarde is gedaald? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Het nadeel daarvan is de hogere rente.

Voor energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas of betere isolatie kun je mogelijk geld lenen tegen gunstige voorwaarden.

Tip 6: check of je subsidie kunt krijgen
De overheid wil dat woningen duurzamer worden. Daarom zijn er allerlei subsidies verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een warmtepomp. Die subsidies verschillen per provincie en gemeente. Op de Energiesubsidiewijzer zie je welke potjes er voor je beschikbaar zijn.

Tip 7: maak duidelijke afspraken over de betaling en leg ze vast
Je hebt een financieel plaatje, de financiering is rond en je weet met welke aannemer je in zee gaat. Dan is het belangrijk duidelijke afspraken te maken met de aannemer. En ze vooral ook vast te leggen op papier. Dit voorkomt financiële conflicten achteraf.

Tip 8: kijk ook naar tweedehands materiaal
Goedkoop is duurkoop? Dat hoeft niet per se waar te zijn. Heb je er een beetje oog voor, dan tik je op Marktplaats of via Facebook prima tweedehands materialen op de kop. Denk aan vloeren, wc-potten en douchekranen. Sommige bedrijven leggen zich zelfs uitsluitend toe op tweedehands bouwmaterialen.

Tip 9: steek ook zelf de handen uit de mouwen
Vrij veel werk kun je gerust zelf doen. Ook als je technisch niet zo onderlegd bent. Denk aan een muurtje slopen – vanzelfsprekend geen draagmuur – of puin afvoeren.

Tip 10: weet waarover je kunt pingelen
Je kunt flink besparen wanneer je afdingt. Bij het kopen van een keuken of badkamer is onderhandelen over de prijs heel gebruikelijk. Overspeel jouw hand niet: reken niet op een hogere korting dan 30 procent. En probeer er plezier in te hebben: zie het pingelen als een spel.