Laat een dakterras aanleggen en geniet van de zon

De zomer komt er weer aan! Dat betekent hogere temperaturen en volop genieten van de zon. Tijd om dus vaker buiten te zitten: op het terras, in het park of in je tuin. Heb je geen tuin, maar wel een plat dak? Dan kun je wellicht een dakterras bouwen. Ideaal, zeker nu we nog veel thuis zijn. In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn en wanneer jouw dak wel of niet in aanmerking komt voor een dakterras.

Check of jouw dak geschikt is

De eerste stap in het proces is controleren of jouw dak ‘dakterras-proof’ is. Een plat dak is een vereiste, maar niet elk plat dak is geschikt voor een dakterras. De sterkte van het dak is belangrijk. Er zijn verschillende gradaties, dus zorg ervoor dat je precies weet wat je op het terras wilt plaatsen en overleg dit met een BouwGarant-aannemer. Verder moet het dak veilig zijn. Controleer daarom of er plaats is voor dakrandbeveiliging, zoals balustrades. Ga in gesprek met een van onze aannemers en kom erachter of jouw dak voldoet aan deze veiligheidseisen. 

Bouwtekening maken

De tweede stap is het laten maken van een bouwtekening. Een bouwtekening is een technische uitwerking van het dakterrasontwerp. Voor zo’n tekening wordt er naar alle mogelijkheden voor jouw nieuwe dakterras gekeken en alle regels worden goed overwogen. Dit ontwerp is de basis voor de bouwmeester om zo de juiste tekeningen te maken die nodig zijn voor de vergunningsaanvraag. Een BouwGarant-aannemer regelt en coördineert dit gehele proces voor jou.

Begin niet zomaar: vergunning nodig

Voordat je begint met het aanleggen van een dakterras is het belangrijk om te controleren of jouw dak is voorzien van een vergunning of niet. Zo niet, dan heb je dus nog een omgevingsvergunning nodig. Of je deze vergunning krijgt, hangt af van een aantal factoren:

  • Veiligheid: de gemeente moet weten of jouw dak daadwerkelijk veilig genoeg is om het terras op te bouwen. In de eerste stap heb je dit al gecheckt. Zorg ervoor dat je deze informatie bij de hand hebt.  
  • Burenrecht: het dakterras mag nooit leiden tot burenhinder of inbreuk op de privacy van je buren. Vanaf een dakterras is er namelijk de kans dat je een beter uitzicht krijgt en het is niet de bedoeling dat je zomaar bij je buren naar binnen kunt kijken.

Lees meer over hoe je jouw buren blij houdt.

Heb je de vergunning bemachtigd? Top, dan kunnen we beginnen met het echte werk! Goed om te weten: houd bij het aanleggen van een dakterras rekening met verschillende kosten, zoals vergunningskosten, bouwleges, aannemerskosten, verbouwingskosten voor de toegang naar het terras, kosten voor de zwevende constructie en meubilairkosten. 

Toegang naar het dakterras

Veilig het dakterras betreden is erg belangrijk. Daarom is een stevige trap of opgang en een betrouwbare opening van belang. Heb jij nog niet zo’n opening? Dan raden wij een verbouwing aan, zodat er een mooie, veilige trap en opening naar het nieuwe dakterras leidt. Zo’n opening kan een dakluik, deurkozijn of een dakopbouw zijn. Ga in gesprek met jouw aannemer over wat de mogelijkheden voor jouw situatie zijn. 

Dakconstructie

De bestaande dakconstructie kan soms al sterk genoeg zijn om een dakterras te dragen. Het is dan mogelijk om het terras op jouw bestaande dakconstructie te laten plaatsen. Van belang is dat de vloer van het terras goed bevestigd wordt en ook waterdicht wordt gemaakt, zodat je geen last krijgt van lekkages. 

Bleek uit de controle dat de bestaande dakconstructie niet stevig genoeg is? Dan is het een optie om een zwevende onderconstructie te laten plaatsen. Voor zo’n constructie worden er stalen liggers van bouwmuur tot bouwmuur geplaatst. Tussen deze liggers worden (hard)houten balken gemonteerd. De stalen liggers zorgen ervoor dat er geen extra belasting ontstaat op het dak. 

Hekwerk

Veiligheid staat voorop, vooral als jouw terras op zo’n flinke hoogte zit. De aannemer kan jou goed informeren over welk hekwerk je nodig hebt op het dakterras, zoals houten balustrades of een stalen hekwerk. Tip: doordat de hekwerken weer en wind moeten doorstaan, zijn stevige, onderhoudsvriendelijke materialen de beste keuze. 

Veiligheid 

Wil je passende meubels neerzetten op jouw dakterras? Bespreek met je aannemer welke meubels hiervoor geschikt zijn. Voor de veiligheid is het goed om zware meubels te gebruiken en deze vast te maken aan het terras. Dakterrassen vangen veel wind en je wilt natuurlijk niet dat de meubels wegwaaien. 

Genieten maar! 

Een dakterras aanleggen kan een flinke klus zijn, maar met de juiste aannemer wordt de verbouwing een prettige ervaring. Is het dakterras eindelijk klaar voor gebruik? Dan geniet je er natuurlijk met volle teugen van!