Renovatie en restauratie in en rondom Breda

Bouwbedrijf Balemans draait al zo’n 45 jaar mee. Bij nieuwbouw blijft deze aannemer weg. De focus ligt op renovatie en restauratie, voornamelijk in en rondom Breda. We zoomen in op de restauratie van een rijksmonumentale boerderij.

Bouwbedrijf Balemans werkt veel aan rijksmonumenten, zoals de boerderij in Prinsenbeek. Marc van Hees, calculator bij Bouwbedrijf Balemans: “We zijn as we speak bezig met de renovatie van boerderij Nuwenhuys. Het was een zwaar bouwval, maar de boerderij krijgt steeds meer vorm. Deze opdracht is een heel bijzondere. Wij zijn namelijk vanaf moment nul betrokken. Dat zie je niet vaak.”

AANKOOPFASE
Het gebeurt wel, maar het is uitzonderlijk dat een aannemer in de aankoopfase meedenkt. Bouwbedrijf Balemans bemoeide zich vanaf de werving met de boerderij. Van Hees maakte een begroting voor de restauratie en met die info kocht de opdrachtgever de bouwval. Van Hees: “We hebben al sinds de aankoopfase inspraak. Verder zijn we aan de slag gegaan met de ontwerpfase, projectvoorbereiding en natuurlijk de uitvoering.”

WONING EN B&B
De opdrachtgever heeft als wens van de boerderij een woning met een bed & breakfast te maken. Omdat het een rijksmonument is, moet Bouwbedrijf Balemans met een aantal regels rekening houden. Van Hees: “We moeten in gedachte houden dat er bepaalde dingen niet kunnen of anders moeten omdat het een monumentaal pand is. Het schoorsteenkanaal mag bijvoorbeeld niet weg. En sommige muren of gevels moeten blijven, maar dat geeft het pand karakter. De opdrachtgever heeft de boerderij gekocht vanwege de historische waarde. Dat komt bijvoorbeeld terug in de spanconstructie. De balken moeten daarom zichtbaar blijven. Ook moet de boerderij goed verwarmd worden. We plaatsen nieuwe elektra en verlichting.”

RESTAURATIE
Aan de ene kant stript Balemans een deel van de boerderij. Wat slecht is, moet weg. Maar oude gevels en stukken van kozijnen zijn gebleven. Dat is restauratie. “Kozijnwerk en het vernieuwen van de ramen doen we in onze eigen werkplaats. Het is een flinke klus, maar we zijn blij dat we samen met de gemeente kunnen werken aan deze prachtige boerderij.”