Sanne en Jasper kozen voor zelfafbouw bij het realiseren van hun droomwoning

Je nieuwbouwwoning casco laten opleveren en dan zelf de afbouw in handen nemen. Niet iedereen weet het, maar het is mogelijk! Sanne en Jasper kozen bewust voor dit bouwproces. Hun wens was om vooral veel zelf te doen. Voor de ruwbouw hebben ze Timbor Bouwbedrijf als aannemer ingeschakeld. Daarna was het aan henzelf om de afbouw te regelen. Een spannend proces, waarbij de planning niet altijd soepel verliep…

Wie wil hier nu niet wonen? Dat gevoel hadden Sanne en Jasper meteen toen ze na een tip van Sanne's collega het bouwkavel in Nuenen bezochten. Het duurde alleen even voordat ze aan de slag konden met bouwen door het wijzigen van het bestemmingsplan en corona. Volgens Sanne heeft dat achteraf juist goed uitgepakt. Er was voldoende tijd om alles goed uit te denken. 

Voor de ruwbouw, de bouwfase tot de woning wind- en waterdicht is, werd Timbor Bouwbedrijf ingeschakeld. Tom van Oort, mede-eigenaar van het bouwbedrijf uit Veghel, geeft aan dat het heel belangrijk is dat opdrachtgevers precies weten wat ze willen. Er moeten namelijk veel keuzes gemaakt worden. Daarom is het niet zo verkeerd als je, net als Sanne en Jasper, langer de tijd hebt om keuzes te maken voordat de bouw echt van start gaat. 

Tom vertelt ook dat het vaker voorkomt dat opdrachtgevers alleen ruwbouw willen en zelf de afbouw regelen. Tijdens de afbouwfase staan ze nog wel altijd klaar voor de opdrachtgever, om ze verder te assisteren. Tom: "Wij hebben natuurlijk als aannemer meer ervaring dan de opdrachtgever. Waardoor het voor ons makkelijker is om bijvoorbeeld een planning op te zetten en een tijdsvolgorde daaraan te hangen." 

Sanne en Jasper hebben Tom regelmatig benaderd in de afbouwfase, om nog een aantal dingen te overleggen en kort te sluiten. Vooral toen de planning onder druk stond, door niet goed geplaatste kozijnen. Sanne: "Wij hebben wel wat slapeloze nachten gehad van de planning. Als dan de planning in de soep lijkt te lopen lig je daar wel een beetje wakker van. Maar het is wel allemaal goed gekomen." 

Nu zit het harde werken erop en is het eindresultaat prachtig. Nog belangrijker: het is precies wat Sanne en Jasper voor ogen hadden. Sanne: "Het is een spannend proces geweest, maar ook heel erg leuk om samen te doen. Het is gewoon een baan erbij, maar wel een die het dubbel en dwars waard is."