Scholen vernieuwen: een vak apart

Sinds 1950 richt Bouwbedrijf Holwerda zich op nieuwbouw, verbouw en onderhoud. De derde generatie eigenaren, Taede Anne Holwerda en zijn vrouw, runnen het bedrijf sinds 2013. Uniek aan dit bouwbedrijf zijn de jarenlange werkzaamheden voor diverse scholen in het Friese Dongeradeel. Door deze expertise wordt het bouwbedrijf ook veelvoudig buiten deze gemeente gevraagd om scholen te vernieuwen, bijvoorbeeld bij de Groningse Zoutkamperril.

Uit een fusie van twee Zoutkampse scholen ontstond De Zoutkamperril, een plek voor maar liefst 140 leerlingen. Op de voormalige Ichthusschool was plaats voor de helft, daarom bouwde Bouwbedrijf Holwerda er drie klaslokalen bij. Eigenaar Taede Anne: “De bestaande school was een beetje gedateerd, zowel van binnen als van buiten. Wij hebben het helemaal bij de tijd gebracht.”

LUCHT EN LICHT

Het gebouw uit de jaren zeventig bracht bijbehorende gebreken met zich mee, zoals tocht. Het nieuwe gebouw voldoet aan de hedendaagse kwaliteitseisen die terug te zien zijn in het lucht- en lichtplan. Taede Anne: “In veel lokalen hing een ongezond klimaat. Wij losten dat op door nieuwe luchtsystemen te implementeren. Daarnaast gebruikten we voor de verlichting ook moderne technieken, zoals LED-verlichting en indirecte verlichting. We wilden ervoor zorgen dat de omgeving prettig is voor leraren en leerlingen.”

VEILIGHEID

Veilig en goed, dat was het uitgangspunt voor Taede Anne. “Het moet prettig zijn om in het gebouw te vertoeven”, vertelt hij. De aanbouw is bekleed met Siberisch lariks, een houtsoort dat brandvertragend is behandeld. Het bestaande gebouw kreeg een lik verf, met hier en daar nieuwe kozijnen met isolerende beglazing. Taede Anne: “Ik ben vooral trots op het contrast tussen het bestaande gebouw en het nieuwe deel.”

ONDER SCHOOLTIJD

Er lag ietwat druk op de oplevering. De bouw begon eind maart en stopte - redelijk volgens planning - nog voordat het nieuwe schooljaar begon in september. Taede Anne: “Na de zomervakantie moest het weer open zijn, en dat hebben we gehaald. Het is bijzonder dat de school doordraaide tijdens onze bouwwerkzaamheden. Dat verliep verbazingwekkend goed. Er is natuurlijk altijd wel wat overlast, maar niet zodanig dat het hinder gaf voor de leerlingen. Ze waren juist enthousiast over de verbouwing. Erg leuk om te zien hoe de kinderen een moderne, vernieuwde school kregen!”