Van kantoorpand naar appartement, een bijzondere transformatie

José Marse twijfelde geen seconde toen zij een krantenartikel las over de herbestemming en transformatie van een bankgebouw in hartje Castricum. Ze nam contact op met de makelaar en bleek al snel een van de twee gelukkigen die een luxe appartement kon kopen. Na een aantal jaar leegstand zou deze voormalige kantoorruimte haar nieuwe thuis worden. Maar voordat ze er kon wonen moest zij eerst een grote uitdaging aangaan: het indelen van deze grote, lege ruimte.

Eindeloze mogelijkheden

Het bijzondere aan dit transformatieproject is dat José de vrijheid kreeg om zelf de indeling en inrichting te bepalen van het appartement. Een unieke kans, maar zeker geen makkelijke klus. Want waar begin je en wat is er mogelijk? De ruimte was groot en leeg, met enkel een paar constructieve palen. “Ik had geen notie van afmetingen, maar van lieverlee kreeg ik inzichten in de tekeningen en kreeg ik er zelfs een beetje verstand van. Het lichtplan vond ik de moeilijkste beslissing. Maar toen Dennis alles had ingetekend, zijn we er samen uitgekomen. Zo is het prima naar mijn zin”, vertelt José.

Ruimtes inzichtelijk maken

Dennis Pronk van Cas Pronk Bouwgroep, een familiebedrijf uit Heemskerk en aannemer van dit project, geeft aan dat het ook heel moeilijk is om ruimtes goed in te schatten als je niet uit de bouw komt: "José vond het ook erg lastig om de ruimtes in te schatten. We hebben eigenlijk alle meubels ingetekend op schaal. Toen zijn we samen door de woning gelopen en hebben de ruimtes afgeplakt met duct tape. Zo kon José een beetje ervaren hoe de ruimtes worden.”

Het verschil tussen een transformatie- en verbouwproject

De transformatie van gebouwen (ook wel vastgoedtransformatie genoemd) gaat over het herbestemmen van leegstaande panden. Dit kunnen dus kantoren zijn, maar ook kerken, kloosters, scholen, gevangenissen of gemalen. Deze gebouwen worden dan getransformeerd naar bijvoorbeeld een appartementencomplex. Hiervoor zijn bepaalde vergunningen nodig en daardoor is het voortraject complexer dan bij een "gewone" verbouwing.

"Ik vind deze transformatie erg goed gelukt. In Nederland staan veel lege panden die eigenlijk een herbestemming moeten krijgen. Kijk maar naar deze woning. Het is prachtig geworden!”
- Dennis Pronk, Cas Pronk Bouwgroep

Luister ook de podcast