Verbouwen: levert het altijd waardevermeerdering op?

Bij alle verbouwplannen rijst op een gegeven moment de vraag: wordt mijn woning meer waard door de verbouwing? Soms verbouwen mensen zelfs puur en alleen voor de waardevermeerdering, veelal als ze de woning snel willen verkopen. In de meeste gevallen levert verbouwen een hogere (potentiële) verkoopprijs op, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Sowieso slimme verbouwingsideeën

Wil je zeker weten dat de verbouwing waardevermeerdering oplevert, dan zijn deze punten sowieso slim:

1.     Verbouwen voor je doelgroep

Denk voor je begint eerst na over de mogelijke kopers. Wat voor mensen zijn het en wat zoeken zij in een woning? Op welke manieren kun je jouw huis interessanter voor ze maken?

2.     Uitbreiden woonoppervlakte

Verbouwingen waarmee je extra woonoppervlakte creëert, leveren vrijwel altijd waardevermeerdering op. Het aantal vierkante meters is vaak het eerste waar woningzoekers naar kijken. Je kunt bijvoorbeeld bestaande ruimtes geschikt maken voor bewoning door een vaste trap naar de zolder te bouwen, de kelder uit te diepen of de garage om te toveren tot een extra kamer. Ook een dakkapel levert extra woonruimte op.

Let op: in steden als Amsterdam of Utrecht zijn vierkante meters meer waard dan op het platteland of in krimpregio’s.

3.     Isoleren en dubbelglas

In de regel geldt: je woning verduurzamen is de waarde vermeerderen. Isoleren en dubbel- of tripleglas plaatsen zijn handige manieren om je huis te vergroenen. Omdat je woning warmte beter vasthoudt en daardoor energiezuiniger wordt, krijgt ‘ie een beter energielabel. En dat label wordt steeds belangrijker bij het bepalen van de waarde van een huis.

4.     Zonnepanelen

Nog zo’n duurzame maatregel die de waarde van je woning een boost geeft: zonnepanelen. Steeds meer kopers willen namelijk een huis dat zelf energie opwekt. Haal dus alles uit je dak en leg er panelen neer.

5.     Achterstallig onderhoud wegwerken

Lekkende daken, een beschadigde vloer, viezige muren: het zijn kleine dingen om te fiksen, maar met een groot effect op de uitstraling van je woning. Een goed onderhouden, fris en licht huis ligt beter in de markt dan een donker, ouderwets of slordig exemplaar. Aan de slag dus met die achterstallige klusjes!

6.     Verbouwingen die jouw woonplezier verhogen

Je woning verkopen is best spannend. Krijg je je huis snel verkocht of duurt het wel even? En als je verbouwd hebt voor de verkoop, is het natuurlijk maar de vraag of de investering zich terugbetaalt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen verbouwt met het oog op waardevermeerdering, maar ook om je eigen woongenot te verhogen. Hoe het uiteindelijk ook uitpakt: jíj hebt er in ieder geval nog van genoten.

Nog eens over nadenken

Niet iedere verbouwing is even doeltreffend qua waardevermeerdering. Een paar factoren waar je over na kunt denken voordat je begint:

 
1.     Smaakgevoelige verbouwingen

Het lijkt zo’n goed idee: een gloednieuwe keuken of badkamer om je woning een luxe uitstraling te geven. Daar zien kopers de meerwaarde toch wel van in? Helaas is het niet zo simpel. Want wat jij een mooie badkamer vindt, valt bij iemand anders misschien helemaal niet in de smaak. Smaakgevoelige, cosmetische verbouwingen (zoals aan je keuken of badkamer) kosten veel geld. Terwijl de kans dat je dit helemaal terugverdient niet zo groot is. Even over nadenken dus!

 
2.     Uitbreiden woonoppervlakte met uitbouw

Uitbreiding van je woonoppervlakte is áltijd een goed idee. Toch? Nou… Wil je je woning uitbreiden met een uitbouw, denk dan eerst goed na. Extra vierkante meters zijn weliswaar veel waard, maar de investering is ook groot én je ontneemt ruimte van je tuin. Dat laatste kan juist weer een negatief effect op de verkoopprijs hebben.

3.     Je tuin onder handen nemen

Je voortuin is het visitekaartje van je huis. En het eerste wat potentiële kopers zien. Maar een landschapsarchitect aan het werk zetten die je tuin helemaal onder handen neemt? Dat is een beetje overdreven. Een opgeknapte voor- of achtertuin voegt namelijk weinig waarde toe aan je woning. Tenzij je een zwembad aanlegt natuurlijk. Is je tuin verwilderd tot een oerwoud? Dan is het wel slim om, voordat de eerste kijkers komen, even wat te wieden, rooien en snoeien.

4.     Verbouwen in tijden van dalende huizenprijzen

De economie fluctueert altijd en niemand heeft een glazen bol. Toch is het slim om vóór je verbouwing eens te kijken naar cijfers van het CBS. Hoe gaat het met de economie in zijn geheel en de huizenprijzen in jouw regio in het bijzonder? Aan de hand daarvan kun je inschatten of een verbouwing de investering waard is omdat de prijzen stabiel (of stijgende) zijn. Nemen de verkoopprijzen af? Dan is er waarschijnlijk sprake van een dalende vraag en is verbouwen voor waardevermeerdering bij een aanstaande verkoop tricky.

Heb je verbouwplannen en wil je nog jaren in je huis wonen? Dan is een economische recessie mogelijk juist een kans! Omdat er minder vraag is naar aannemers, vallen de aannemerskosten waarschijnlijk lager uit.