Verbouwen? Voer meteen deze 5 verbeteringen aan je huis door

Plannen voor een verbouwing aan je keuken, zolder of woonkamer? Dan gaat je woning waarschijnlijk flink op de schop. Dus waarom niet meteen doorpakken en je huis een upgrade geven? Deze 5 verbeteringen aan je woning kun je bij een verbouwing in één moeite door laten uitvoeren.

1. Investeer in isolatie

In een goed geïsoleerde woning blijft meer warmte binnen. Dankzij een lagere energierekening betaalt investeren in isoleren zichzelf op termijn dubbel en dwars uit. Verbouwing in de planning? Loop je woning dan eens na of vraag de aannemer om advies. Is de vloer-, gevel-, of dakisolatie aan een upgrade toe? En heb je al dubbele of superisolerende driedubbele (HR+++) ramen?

Het meeste rendement haal je met verbeterde dak- en spouwmuurisolatie. Past een groot isoleerproject niet binnen je budget of planning? Dan kun je kijken naar kleine verbeteringen die meteen veel winst opleveren. Dicht bijvoorbeeld naden en kieren. Of breng radiatorfolie aan om te voorkomen dat een deel van de warmte naar buiten straalt. Goed om te weten: veel gemeenten hebben subsidiepotjes voor woningisolatie.

2. Maak je huis boefproof

Thuiskomen en ontdekken dat er ingebroken is: voor wie is het geen nachtmerrie? Natuurlijk al helemáál als je net een grote verbouwing achter de rug hebt en vooral wilt genieten van je huis. Een verbouwing is hét moment om de inbraakveiligheid van je woning onder de loep te nemen. Zitten er al veiligheidssloten, beveiligingsstrips en dievenklauwen op je ramen en deuren? En zijn je sloten goed zichtbaar? Hoe zichtbaarder al je beveiligingsmaatregelen, hoe beter. Dat schrikt inbrekers namelijk af.

Waar dieven ook niet dol op zijn? Lawaai en licht. Neem je bij je verbouwing ook de tuin onder handen? Denk dan eens na over grind of kiezelstenen rond je woning. Geluidloos naar je woning sluipen is er met dat soort steentjes niet bij. En je zet inbrekers ongewild in de spotlights met lampen die aanspringen zodra iemand in de buurt komt. Kleine aanpassing, groot effect.

3. Van een simpele woning naar een smart home

Krijgt je woning een facelift? Geef dan ook het IQ een boost. En wel door er een ‘smart home’ van te maken. In zo’n slim huis zijn elektronische apparaten zoals je thermostaat, lampen of televisie via wifi of bluetooth verbonden. Met elkaar én met jouw smartphone of tablet. Daardoor bedien je apparaten op afstand, of ze besturen zichzelf dankzij slimme sensoren of instellingen.

Een verbouwing is dé kans om eens te kijken of je je huis een paar IQ-puntjes extra kunt geven. Als de boel toch openligt, kunnen bijvoorbeeld kabels en leidingen meteen mooi worden weggewerkt. Vervang je de radiatoren? Waarom dan niet meteen een slimme radiatorknop bevestigen? Zo’n knop zet de verwarming aan als er mensen in de ruimte zijn en weer uit (of op een laag pitje) als er niemand is.

Neem je de keuken onder handen? Denk eens na over een slimme koelkast. In de supermarkt zie je op je smartphone via de ingebouwde koelkastcamera of je nog genoeg melk op voorraad hebt. En met slimme bodemsensoren in de tuin houd je vanaf je vakantieadres in de gaten of je gazon een sproeibeurt kan gebruiken.

4. Zo wordt je woning klaar voor je levensfase

De kans is groot dat je verbouwing verband houdt met je levensfase. Breid je de woning uit wegens gezinsuitbreiding? Spannend! Je kunt er nu in één keer voor zorgen dat je hele woning baby-, peuter-, of kleuterproof is. Een paar tips:

  • Plaats stopcontacten op plekken die niet goed bereikbaar zijn voor nieuwsgierige kinderhandjes (of doe er in ieder geval stopcontactbeveiligers in).
  • Zorg ervoor dat kasten stevig aan de muur bevestigd zijn, zodat ze niet kunnen omvallen als je kind erin klimt.
  • Zorg dat alle ruiten van veilig glas zijn of dat ze zijn bedekt met glasfolie.
     

Heeft jouw verbouwing juist te maken met je oude dag? Dan zijn er ook volop verbeteringen die je tijdens de verbouwing kunt doorvoeren. Verwijder bijvoorbeeld drempeltjes, zodat alle ruimtes met een rollator of rolstoel bereikbaar zijn. Nieuwe badkamer? Met een antislipvloer voorkom je valpartijen. En dankzij beugels naast het toilet kun je gemakkelijker opstaan en gaan zitten.

5. Vergeet de brandveiligheid niet

Nu je toch kritisch naar je woning kijkt vanwege de verbouwing: zonde om dan de brandveiligheid over te slaan! Want zelfs kleine verbeteringen met een bescheiden prijskaartje kunnen levensreddend zijn bij brand. Rookmelders op elke verdieping zijn een must, mocht je ze nog niet hebben. Schaf meteen een grote brandblusser en meerdere blusdekens aan. In je wasmachine of droger, waar brand kan ontstaan door stof, kun je fireblockers installeren die een beginnende brand automatisch blussen.

Is je woning grondig verbouwd? Ga dan eens goed zitten om een nieuw brandvluchtplan op te stellen. En oefen met z’n allen de vluchtroute met je ogen dicht, want bij brand zie je soms – letterlijk – geen hand voor ogen.

Is de aannemer klaar en heb je alle verbeterpunten doorgevoerd? Dan is het tijd voor een verbouwingsborrel waar de vonken – figuurlijk – vanaf vliegen!