5 zaken die je moet regelen voordat jouw verbouwing start

Goed ten ijs beslagen aan de verbouwing beginnen? Dan is het handig als je al wat voorbereidingen treft vóórdat de aannemer komt voorrijden. De verbouwing verloopt een stuk soepeler als je deze 5 zaken alvast heeft geregeld.

1. Zijn alle vergunningen in orde?

Is de verbouwing in volle gang, staat er ineens een gemeenteambtenaar op de stoep die om jouw vergunning vraagt. Dat is erg vervelend, maar gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Hoewel veel verbouwingen zonder vergunning kunnen, is het verstandig om altijd bij de gemeente te checken of dat voor jouw plannen ook geldt. Moet er toch een vergunning worden aangevraagd? Houd dan rekening met een doorlooptijd van ongeveer zes weken. Tenzij de buren bezwaar maken, dan duurt het nog wat langer. Slim dus om dit ruim voor jouw verbouwing te regelen.

2. Ligt er een duidelijke overeenkomst en hoe zit het met de garantie?

De overeenkomst met jouw aannemer is een belangrijk document. Wat gaat hij of zij precies doen? En welke kosten horen daarbij? Dat wordt allemaal omschreven in de overeenkomst. Het is goed om te controleren of de betaaltermijnen en de bouwtijd duidelijk zijn opgenomen. Over die betaaltermijnen: afspreken om grote bedragen vooruit te betalen is onverstandig.

Bij een overeenkomst horen spelregels, die we algemene voorwaarden noemen. Ga je met een BouwGarant-aannemer in zee? Dan moeten de algemene voorwaarden de ‘COVO-2010’ zijn. BouwGarant heeft die samen met Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en Bouwend Nederland opgesteld. En heb je eraan gedacht het zekere voor het onzekere te nemen en de extra Verbouwgarantie van BouwGarant af te sluiten? Mocht de aannemer failliet gaan, dan heb je maximale zekerheid. Geruststellend idee, toch?

3. Bedenk vooraf waar je gaat koken, douchen of zelfs wonen

Een verbouwing kan een flinke impact hebben op jouw woongenot. Misschien kun je een tijdje niet douchen of koken, of is de verwarming afgesloten. Vooral tijdens de wintermaanden is dat afzien. Bedenk vooraf hoe je deze periode gaat overbruggen. Wie weet mag je wel een tijdje bij de buren douchen? Of kun je eventjes verkassen naar de zolder van een familielid? Als je deze praktische problemen vooraf tackelt, geeft dat rust in je hoofd.

4. Licht de buren tijdig in

Over de buren gesproken. Bij een verbouwing geldt het gezegde ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ des te meer. Omdat de buren mogelijk hinder van jouw verbouwing ondervinden, is het belangrijk hen op tijd in te lichten over de verbouwing. Wat ga je precies doen? Hoe lang duurt het? En waarmee moeten ze rekening houden? Door het gesprek al vóór de verbouwing op gang te brengen, verklein je de kans op conflicten tijdens de bouw.

5. Maak het jezelf gemakkelijk

Hoe goed je alles ook plant: een verbouwing levert vaak toch wat ongemak of zelfs stress op. Probeer het jezelf en de gezinsleden daarom zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat kan met kleine dingen. Denk aan de aanschaf van oordopjes, zodat je nog even kunt doorslapen als de aannemer al vroeg begint. Kook je normaal gesproken altijd zelf? Voel jezelf vooral niet schuldig als je ineens de trouwste klant wordt van de lokale Afhaalchinees. Gemak dient immers de mens tijdens een verbouwing.

Nog één tip.

Boek, mits de planning en financiën het toestaan, alvast een lekker weekend in een hotel of spa tijdens de verbouwing. Zo heb je alvast iets om naar uit te kijken. En daarna kun je weer volledig uitgerust en opgefrist verder met de verbouwing!