8 slimme verbouwtips voor een energiezuinige woning

Staat er een verbouwing op stapel? Dé kans om uw woning energiezuiniger te maken. En dat is slim: het geld dat u investeert in energiebesparende maatregelen, verdient u in de toekomst namelijk terug dankzij lagere energierekeningen. 8 slimme verbouwtips voor een energiezuinige(re) woning.

Tip 1: bedenk een strategie

Pakt u het grondig aan en wilt u uw huis in één klap een stuk energiezuiniger – of zelfs volledig energieneutraal – maken? Flinke klus, maar u kunt dan wel mooi alle maatregelen op elkaar afstemmen. De stap-voor-stap-strategie is veel minder rigoureus. Via lopend onderhoud of geplande verbouwingen maakt u dan uw woning steeds energiezuiniger. Kies een strategie die het best past bij uw woning, portemonnee en gevoel van urgentie. Twijfelt u? Een BouwGarant-aannemer kan u adviseren.


Tip 2: isolatie eerst

First things first. Maakt u uw huis stap voor stap energiezuiniger, dan kunt u het beste beginnen met de isolatie. Dit levert meestal de grootste energiebesparing op. Dus moet de gevel onder handen worden genomen? Meteen goed isoleren, die hap. Vervangt u uw kozijnen en ramen? Dan kiest u voor isolerende kozijnen en driedubbel glas met het beste isolatielabel HR++. Ook met het isoleren van de vloer, het dak en de spouwmuren valt veel winst te behalen.


Tip 3: slim ventileren = warmte terugwinnen

Voor goede isolatie is slimme ventilatie belangrijk. Met WTW (‘Warmte Terug Winnen’) voorkomt u dat er bij het ventileren veel warmte verloren gaat. Het WTW-systeem werkt zo: de warme lucht die naar buiten gaat, wordt langs binnenkomende koude lucht geleid. Dat scheelt energie.


Tip 4: check of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

Bent u bezig met een verbouwing aan uw dak? Daarboven liggen de energiebesparende mogelijkheden voor het oprapen, denk aan goede isolatie en zonnepanelen. Op Zonatlas.nl kunt u checken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.


Tip 5: een zonneboiler voor warm water

We blijven even op het dak. Want als u daar toch al zonnepanelen neerlegt, waarom dan niet ook meteen een zonneboiler voor warm water? Zo’n zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die het zonlicht opvangt en een vat voor het verwarmde water. Met een zonneboiler heeft u, in ieder geval 's zomers, 100 procent duurzaam warm water. Voor de winterse kou legt u een combiketel of warmtepomp aan.


Tip 6: cv-ketel eruit, warmtepomp erin

Als uw huis goed geïsoleerd is, kunt u kijken naar een duurzame manier van verwarmen. Veel mensen kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Die pomp haalt warmte uit de bodem, het water of de lucht. De kosten hangen af van het type pomp. Een warmtepomp die grondwater gebruikt, vereist een redelijk ingrijpende verbouwing. De installatie van een luchtwarmtepomp is daarentegen meestal in één dag gepiept.


Tip 7: betrek uw aannemer erbij

Praat vooral ook met uw aannemer over uw energiezuinige woning. Misschien heeft hij nog goede ideeën? Check of uw aannemer duurzame materialen gebruikt. Zo zijn de isolatiematerialen houtvezel en vlas duurzamer dan bijvoorbeeld purschuim en isolatieplaten. Bij BouwGarant kunt u specifiek zoeken naar aannemers die ervaring hebben met energieneutrale ‘nul-op-de-meterwoningen’.


Tip 8: vraag een subsidie of gunstige lening aan

Steeds meer gemeenten en provincies hebben subsidies voor verbouwingen die een woning energieneutraler maken. Heeft u niet genoeg spaargeld voor de verbouwing? Check dan of u tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen. Goed, een lening is niet gratis. Maar u investeert wel in uw eigen huis én in het milieu.