Houd de buren blij tijdens jouw verbouwing of renovatie

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar hoe zorg je dat die goede buur niet verandert in een boze buur als je gaat verbouwen? Welke rechten en plichten hebben de buren eigenlijk? We geven je de antwoorden op de meest gestelde vragen over verbouwen en buren.

Ik ga verbouwen. Moet ik mijn buren daarvan op de hoogte stellen?

Hoeft niet, maar het is wel wijs. De buren kunnen zich er dan beter op voorbereiden. Duurt de verbouwing langer dan een paar dagen? Houd ze dan tussentijds op de hoogte. Zo hoor je het meteen als ze toch overlast ervaren. Het lijkt raar, maar leg belangrijke afspraken vast op papier of via e-mail. Bijvoorbeeld over de duur van de verbouwing en de tijdstippen waarop wordt gewerkt. Dat schept helderheid voor iedereen.

Ik moet op het erf van mijn buren zijn. Hoe regel ik dat?

Moet je bijvoorbeeld een steiger neerzetten op het erf van jouw buren, dan kun je gebruikmaken van het ‘ladderrecht’ (ook wel ‘steigerrecht’ genoemd). Volgens de wet mag je het erf van jouw buren gebruiken als je aan deze voorwaarden voldoet:

  1. Er is echt geen andere mogelijkheid. Je kunt dus niet verder met jouw verbouwing zonder toegang tot het erf van de buren.
  2. Je hebt de buren (schriftelijk) ruim op tijd geïnformeerd over de werkzaamheden.
  3. Je hoeft slechts tijdelijk gebruik te maken van het erf.
  4. De buren worden schadeloos gesteld voor eventuele schade aan hun woning.

 

Mijn buren weigeren toegang tot hun erf. Wat nu?

Voldoe je aan al die eisen, maar mag je van de buren alsnog het erf niet op? Vervelend. Probeer er eerst, onder het genot van een sterke bak koffie, samen uit te komen – eventueel met hulp van een mediator. Lukt dat niet? Dan kun je in het uiterste geval naar de rechter stappen. Al is dat natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de sfeer in de straat.

De buren zeggen dat hun privacy wordt geschonden door onze bouwplannen. Kan dat überhaupt?

Ja, dat kan. Als je van plan bent om een dakterras op uw garage te bouwen, dan moet je rekening houden met het recht op privacy van uw buren. Ramen en bouwwerken (zoals balkons en dakterrassen) die direct uitzicht op het huis of de tuin van uw buren hebben, mogen niet binnen twee meter van de erfgrens komen. Tenzij uw buren er toestemming voor hebben gegeven natuurlijk. Tip: leg die toestemming dan wel even vast bij de notaris.

Ik heb al mijn vergunningen rond, maar nu maken de buren bezwaar. Wat kan ik doen?

In Nederland heb je voor veel verbouwingen een vergunning nodig van de gemeente. Helaas kun je niet meteen van start zodra je de vergunning binnen hebt. De buren hebben namelijk zes weken de tijd om bezwaar te maken. Als de gemeente het met jouw buren eens is, dan wordt jouw vergunning weer ingetrokken. En dan heb je weer zes weken om tegen dát besluit in beroep te gaan. Op de website van het Juridisch Loket lees je er meer over.

De buren vragen om een bouwexploit. Wat is dat?

Met een bouwexploit stellen zij jouw aannemer bij voorbaat aansprakelijk voor eventuele schade aan hun woning of tuin. Ze vragen de aannemer er alles aan te doen de kans op schade te beperken. Voordat de aannemer het bouwexploit tekent, doet hij een nulmeting. Bij die meting neemt hij heel nauwkeurig de staat van de woning van de buren op. Als de buren het met het rapport van de aannemer eens zijn, zetten ze er hun handtekening onder.

Mijn aannemer heeft schade bij de buren veroorzaakt. Wie is er aansprakelijk?

Ongeluk, klein hoekje: door een onhandige manoeuvre van jouw aannemer is een ruit van de buren gesneuveld. Dit soort schades komen nu eenmaal voor bij verbouwingen. Of de aannemer aansprakelijk is voor een schadegeval, hangt af van de omstandigheden. Is er een bouwexploit getekend? Dan is de kans groot dat de aannemer aansprakelijk is en de schade moet vergoeden. De buren moeten wel kunnen bewijzen dat ze schade hebben en dat die door de aannemer is veroorzaakt.

Ik heb alles volgens het boekje gedaan maar heb toch een conflict met de buren. Wat nu?

Zelfs als je alles zo netjes mogelijk regelt, kan een verbouwing voor ruzie met de buren zorgen. Vaak haalt een gesprek met een mediator de kou al grotendeels uit de lucht. Dreigen de buren met een rechtszaak? Dan is het tijd om advies in te winnen bij uw rechtsbijstandsverzekering, rechtswinkel of advocaat.

Bonustip: bedankborrel

Is de verbouwing af? Bedank de buren voor hun geduld en nodig ze uit om het resultaat te bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. En vergeet ze ook niet te complimenteren met hún woning. Een goedgemutste buur… Enfin.