Realisatie: een glazen huis aan het water

‘Wat moet ik hier nou mee?’ Dat was de eerste gedachte van aannemer Gerard Smeltink toen hij de bouwtekeningen van opdrachtgever Gonda Peters zag. Het resultaat? Een geheel verbouwde grote, open benedenverdieping met een spectaculaire gevel. En een uitbouw met een grote raampartij en fraaie lichtstraat erboven.

Opdrachtgever Gonda Peters

Waarom wilde u verbouwen?
‘De oorspronkelijke aanbouw had een zitkamer. Maar daar kregen we het niet behaaglijk én we stoorden ons aan een paal die in de kamer stond vanwege constructie-eisen. Om alles volledig naar wens te krijgen, hebben we intensief samengewerkt met een bouwkundig architect en een binnenhuisarchitect. Omdat we aan het water wonen, kwamen we samen met hen uit op een ontwerp met veel glas. Toen de tekening af was, hebben we een aannemer gezocht.’

Hoe was de samenwerking met de aannemer?
‘Simpelweg geweldig. Dat komt waarschijnlijk ook door de manier waarop we te werk zijn gegaan. We hebben enkele aannemers uitgenodigd voor een gesprek, met de architect erbij. De keuze viel uiteindelijk op Gerard omdat hij de enige was die vroeg of hij buiten een kijkje mocht nemen. Hij stelde sowieso veel goede vragen. Voor mij is een hoog afwerkingsniveau heel belangrijk, niet per se snelheid. Bij Gerard had ik er vertrouwen in dat hij dat niveau kon leveren.’

‘Het plaatsen van de glazen pui in de uitbouw was een echt spektakelstuk. Het heeft de aannemer en architect slapeloze nachten bezorgd. Maar ze hebben het opgelost zonder dat ik er iets van merkte. Dat vond ik erg professioneel.’

Heeft u tips voor mensen die binnenkort gaan verbouwen?
‘Wees heel grondig in de voorbereiding, dat helpt enorm bij de verbouwing. En zorg dat je met de aannemer helder hebt waar je prioriteiten liggen. Wil je een low budget verbouwing? Of stel je juist hele hoge kwaliteitseisen, zoals ik? Bespreek dat goed met je aannemer.’

 

 

Aannemer Gerard Smeltink van Smeltink Bouw- en aannemingsbedrijf

Wat was er zo bijzonder aan dit project?
‘Het ontwerp van deze uitbreiding zat ongelooflijk moeilijk in elkaar. Toen ik de tekening voor het eerst zag, dacht ik: ‘Wat moet ik hiermee? Wie heeft dít nou toch ontworpen?’ Dat zat hem vooral in de volledig verborgen staalconstructie die wordt gecombineerd met een aluminium vliesgevel. Hierdoor lijkt het of het dak zweeft. En er zit dus heel veel glas in. Maar dit soort moeilijke ontwerpen pak ik juist graag aan vanwege de uitdaging.’

Wat was de grootste meevaller?
‘De samenwerking met alle partijen. We werkten met de opdrachtgever, twee architecten, de installateur en de aluminiumleverancier. Dat is boven verwachting goed gegaan. Bij de oplevering zag ik alleen maar stralende gezichten en daar doe je het toch voor. Echte tegenvallers hebben we gelukkig niet gehad.’

Welke tip heeft u voor huiseigenaren die iets vergelijkbaars willen?
‘Ik vond het heel bijzonder dat Gonda en de architect vooraf vier aannemers hebben uitgenodigd. Dat had ik nog nooit zo meegemaakt, dat ik eerst mijn bedrijf mocht komen profileren bij een opdrachtgever. Mijn andere tip: blijf als opdrachtgever bij de bouw betrokken. Zie je namelijk hoe iets wordt gemaakt, dan heb je er meer waardering voor.’