Zo overleeft jouw relatie de verbouwing: 6 tips

Of je nu de keuken uitbouwt, een serre plaatst of de hele woonkamer een facelift geeft: na de verbouwing hebben jij en jouw partner een nóg mooiere plek om samen te leven. Een fijn vooruitzicht. Maar de verbouwing zelf, die kan soms best stressvol zijn. Ook voor jouw relatie. Daarom: 6 relatiesurvivaltips voor tijdens de verbouwing.

Tip 1: maak een realistische planning
Een conflictarme verbouwing valt of staat bij een goede planning. Immers: heb je geen duidelijk plan? Dan moet je over elke beslissing weer in gesprek met jouw partner. En tijdens een stressvolle verbouwing loopt dat al snel uit op een discussie of zelfs ruzie. Bij het maken van een goede planning speelt de aannemer een cruciale rol. Die weet namelijk heel goed wat haalbaar is en wat niet. Als een soort onafhankelijke scheids loodst hij je en jouw partner door de verbouwing heen.

Bedenk ook alvast oplossingen voor problemen die zich sowieso gaan voordoen. Ligt de keuken een tijdje overhoop, maar heb je geen zin in iedere dag afhaalchinees? Regel dan een gasstel zodat je toch kunt koken. Is de slaapkamer onbegaanbaar? Boek alvast een leuk hotel in de buurt. Heb je meteen weer iets extra’s om je op te verheugen.

Tip 2: stel duidelijk afspraken op over het budget
Een verbouwing kost meestal veel geld. Praat je vooraf uitgebreid met elkaar over het prijskaartje, dan kun je conflicten voorkomen. Wat mag de verbouwing maximaal kosten? Hoeveel geld zet je apart voor onvoorziene omstandigheden? Blijf ook tijdens de verbouwing met jouw partner in gesprek over de uitgaven.

Met een Verbouwgarantie ben je verzekerd tegen financiële risico’s, bijvoorbeeld wanneer jouw aannemer failliet gaat. Dat geeft rust.

Tip 3: doe de IKEA-test
Heb je al vaker projecten samen gedaan, dan weet je al een beetje van elkaar hoe je dingen aanpakt. Welke partner neemt automatisch het voortouw? Wie raakt het eerst gefrustreerd? En hoe gaat de ander daar dan weer mee om? Handig om te weten bij een verbouwing. Een goede manier om hier vóór de verbouwing al achter te komen, is de IKEA-test. Probeer samen een ingewikkelde IKEA-kast in elkaar te zetten en kijk hoe dat gaat. Slaag je hierin zonder slaags te raken? Dan lukt die verbouwing ook wel.

Tip 4: verdeel de verantwoordelijkheden en kies een knopendoorhakker
Bij een grote verbouwing is het belangrijk de verantwoordelijkheden slim te verdelen. Dit kun je bijvoorbeeld per ruimte doen: ‘Ik heb de leiding over de badkamer en jij bent chef keuken.’ Spreek van tevoren af wie de beslissingen neemt. De chef keuken kiest de kleur van de keukenkastjes en de baas over de badkamer beslist over de douchekraan. Bonje achteraf voorkomen? Dan is het wijs de keuze ter goedkeuring aan de ander voor te leggen.

Tip 5: blijf de verbouwing relativeren
Vooral als je midden in de verbouwing zit, 101 dingen aan jouw hoofd hebt en moe bent, ligt het gevaar van ruzies op de loer. Helemaal als er tegenvallers zijn. Probeer op dit soort momenten te relativeren. Voor alle problemen is een oplossing en alles gaat voorbij, dus ook deze verbouwing. Keep calm and verbouw on.

Tip 6: blijf een team
Praten jij en jouw partner alleen nog maar over de verbouwing? Kruipt iedere vrije minuut in het huis? Stop! Tijd voor een adempauze. Spreek met jouw partner af om het een avondje (of in ieder geval een uurtje) níet over de verbouwing te hebben. En doe af en toe iets leuks samen. Dan zie je elkaar ook eens in een andere outfit dan een verbouwkloffie.

Ten slotte. Of het nu goed of juist slecht gaat: denk op gezette tijden aan dat langetermijndoel. Over een tijdje zitten jij en jouw partner namelijk met de beentjes omhoog te genieten van een prachtig verbouwde woning.