Alles wat je als starter moet weten voor je begint met verbouwen

Gefeliciteerd, je hebt een eigen woning gekocht! Er is al veel op je af gekomen in de afgelopen maanden, van hypotheekaanvraag tot een bod doen en overdrachtsbelasting betalen. Nu begint een nieuw proces: de verbouwing, zodat je jouw huis helemaal kunt afstemmen op jouw woonwensen. Maar wat moet je hier allemaal over weten voor je start? In dit artikel lees je slimme tips over het aangaan van een verbouwtraject.

Bepalen van jouw verbouwbudget

Voordat je begint, is het goed om meerdere dingen in kaart te brengen. De belangrijkste twee daarin zijn je woonwensen en je budget. Sluiten deze op elkaar aan? Deze beslissing werkt twee kanten op: door je woonwensen in kaart te brengen, weet je hoeveel budget je nodig hebt. Of, door te kijken naar hoeveel budget je hebt, weet je wat er haalbaar is om binnen deze verbouwing op te pakken. Soms is er meer mogelijk dan je denkt, door slim om te gaan met materialen. Belangrijk: houd altijd rekening met onverwachte kosten in je budget. Stel, je komt erachter dat het leidingwerk gedateerd is of dat er asbest in de muren zit, dan kun je dit op laten lossen zonder andere concessies te doen.

Een betrouwbare aannemer kiezen

Als je niet van plan bent om de volledige verbouwing zelf aan te pakken, is het belangrijk dat je een goede aannemer kiest. Allereerst wil je er zeker van zijn dat je iemand inhuurt met vakkennis, de juiste ervaring én diploma’s: een BouwGarant-aannemer. Daarnaast spelen er nog twee factoren mee: de offerte (en dus jouw budget) en goede communicatie. Het is iemand die jou helpt om je woonwensen te realiseren, dus het is belangrijk dat je een goed gevoel bij deze persoon hebt. Luister ook eens naar onze podcast waarin we meer vertellen over het voorkomen van conflicten met je aannemer - en wat de rol is van de architect in een bouw- en verbouwtraject.

Extra zekerheid met een garantie

Een betrouwbare aannemer kiezen is stap één. Maar misschien wil je toch extra zekerheid voor jouw verbouwproject. Sluit dan een Verbouwgarantie af. Daarmee ben je verzekerd tegen de grootste financiële risico’s - zoals bijvoorbeeld het faillissement van je aannemer.

Controleer of je vergunningen nodig hebt

Voor sommige verbouwingen zijn vergunningen nodig, afhankelijk van de locatie en het type renovatie dat je uitvoert. Heb je deze niet, dan kun je mogelijk een boete krijgen of wordt het verbouwproject stopgezet. Het is dan ook belangrijk om de vereisten voor vergunningen te controleren voordat je begint met verbouwen. Dit kan bij de gemeente of het stadsbestuur. Jouw aannemer kan vaak advies geven of je een vergunning voor jouw project nodig hebt - maar dubbelcheck altijd zelf ook de regelgeving om zeker te zijn.

Denk aan duurzaamheid

Je geld kun je uiteraard maar één keer uitgeven. Kiezen voor het verduurzamen van je huis in deze fase kan veel voordelen hebben. Het is bijvoorbeeld zonde om muren te stuken en te verven als je deze later nog moet isoleren. Daarnaast betalen deze energiebesparende maatregelen zichzelf op termijn terug doordat je minder kwijt bent aan jouw energierekening - en verhogen ze de waarde van je huis. Andere duurzame maatregelen die je kunt nemen, zijn het kiezen voor duurzame bouwmaterialen, het zetten van dubbele beglazing, het plaatsen van zonnepanelen of het upgraden van verwarmingssystemen. Tip: controleer of je subsidie kunt krijgen voor jouw verduurzaming - wie weet is er daardoor meer mogelijk dan je vooraf had gebudgetteerd.

Zorg voor een goede planning

Het maken van een goede planning kan helpen om je verbouwing beter te organiseren, binnen budget te blijven, tijd te besparen en zelfs stress te voorkomen. Doordat je een beter overzicht hebt wat er wanneer moet gebeuren, heb je meer controle over elke stap - en het bijbehorende budget en deadline.