Prefab bouwen: iets voor jouw (ver)bouwproject?

Een verbouwing die maar twee dagen duurt. Klinkt als droom, maar het kan echt: met prefab bouwen. De bouw vindt dan grotendeels op een externe locatie plaats. Het enige wat bij jou thuis nog moet gebeuren, is installeren. Lees meer over de werkwijze en de voordelen van deze manier van bouwen – en ontdek of het bij jouw (ver)bouwproject past.

Het proces van prefab bouwen

Adri Vlaander van Vlaander Groep legt uit hoe prefab bouwen in zijn werking gaat. “Wij vragen mensen altijd eerst langs te komen met een bouwtekening en een foto van de gevel. Samen gaan we in gesprek hoe we van hun wensen werkelijkheid kunnen maken. We laten ontwerpen zien van projecten die we al gedaan hebben. Vaak gaan ze dan direct rechtop in hun stoel zitten en halen ze er veel inspiratie uit. Hadden ze zelf nog niet over een bepaald materiaal nagedacht bijvoorbeeld, maar zou dat ook heel mooi bij hun huis staan.”

Als het ontwerp staat, begint de bouw. “Bij ons op locatie bouwen we eigenlijk alles. We beginnen met een dikke betonvloer die bestaat uit de helft gewapend beton en de helft isolatie. We plaatsen de wanden, het dak en bekleden de buitenzijde. Dan komt een belangrijk moment waar de opdrachtgever wel echt even bij moet zijn: de elektra. Waar moeten de stopcontacten geplaatst worden? Als ook de binnenzijde gereed is, hebben we nog twee à drie dagen nodig op locatie bij de opdrachtgever. We doen het grondwerk voor fundering en riolering en plaatsen de schroefpalen. Als het nodig is, halen we de gevel eruit. De tweede dag staat dan in het teken van plaatsen en afwerken.” 

De voordelen van prefab bouwen

Het allergrootste voordeel van prefab bouwen is natuurlijk dat je ontzorgd wordt. In plaats van een groot bouwproject waarbij er weken of zelfs maanden mensen over de vloer zijn, heb je nu maar zo’n twee dagen een verbouwing. Slechts enkele dagen verbouwgeluiden en je hoeft weinig vrije dagen op te nemen om thuis te kunnen zijn. 

Daarnaast is prefab bouwen goedkoper. “Dat komt doordat je binnen bouwt,” legt Adri uit. “Je hebt geen last van het weer. Geen vertraging door storm, maar bijvoorbeeld ook geen krimp in het gebouw doordat er regenvocht in is gekomen.” 

Leuke verrassingen door de snelle plaatsing

“Laatst hadden we een project waarbij een opdrachtgever een ruimere keuken wilde. Op dinsdag zijn we langsgegaan om het grondwerk te doen. Woensdag werd de uitbreiding geplaatst. En in het weekend kwamen vrienden van de opdrachtgevers langs die niks van de verbouwing wisten. Ze waren zelfs recentelijk langs geweest, dus ze konden hun ogen niet geloven toen ze opeens die nieuwe keuken zagen. Dat leverde hele leuke reacties op.”

Van aanbouw tot mantelzorgwoning

Welke projecten zijn er het meest geschikt voor prefab bouwen? “Er kan best wel veel. Een aanbouw natuurlijk, om de ruimte in je woning te vergroten. Zorgaanbouw, met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Tiny houses zijn erg geschikt. Maar je kunt ook denken aan tuinkamers, tuinkantoren, een losse keuken, een bijkeuken, speelkamers voor de kinderen… Noem maar op!"

De nadelen van prefab bouwen

En wat is nou het grote nadeel van prefab bouwen? “Transport,” zegt Adri stellig. “Stel je woont ergens waar de toegangswegen onhandig of smal zijn, zoals in de binnenstad of langs een dijk, dan kan dat weleens lastig zijn.” Ook de afstand rondom het huis kan voor uitdagingen zorgen. “Er moet toch een kraan voor de deur kunnen staan om de aanbouw, zorgwoning of schuur te plaatsen.”

Ook wordt er vaak over prefab gezegd dat het weinig flexibel is. Achteraf kunnen weinig aanpassingen worden gedaan. Bij Vlaander Groep hebben ze daar een slimme oplossing voor. “Wij hebben ons eigen hijssysteem ontworpen,” vertelt Adri. “Stel dat je na een paar jaar toch aanpassingen wilt doen, dan kan dat gewoon. Zo hebben we al hele mantelzorgwoningen verplaatst naar een andere locatie.”

Designtip voor een prefab aanbouw

Als laatste heeft Adri nog een tip voor het ontwerp van een prefab aanbouw. “Probeer je de aanbouw zoveel mogelijk op de stijl van de woning te laten aansluiten, dan zie je toch altijd dat het net anders of nieuwer is. Daarom adviseren wij om voor een groot contrast te gaan. Dit kan in kleur, door een zwarte aanbouw bij een rode woning te plaatsen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor hele andere materialen kiezen, zoals hout of kunststof.”