Vermijd deze veelvoorkomende problemen tijdens je verbouwing

Bij een verbouwing komt er veel op je af. Met welke aannemer ga je werken, hoe ziet de planning eruit, wat pak je allemaal aan? Ook bij verbouwen gaat de aloude wijsheid ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ op. Lees hieronder veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing – en hoe je ze kunt voorkomen.

Probleem 1: een aannemer vinden

Nu iedereen thuis zit, is het aantal verbouwaanvragen groter dan ooit. Veel mensen willen iets aan hun woning veranderen. Hoe vind je een goede aannemer, die bij jou én jouw klusvraag past, in dit aannemerstekort? Begin allereerst ruim op tijd met zoeken. Zorg voor concrete plannen en benader meerdere aannemers. Zij kunnen dan snel een offerte opleveren en aangeven of ze er tijd voor hebben. Geen aannemer in de buurt te vinden? Kijk dan ook eens verder dan je eigen regio. Blijf altijd wel kritisch op de kwaliteit van de aannemer. Haastige spoed is zelden goed.

Probleem 2: een slechte voorbereiding

Voorkom dat er opeens een gemeenteambtenaar op de stoep staat die om een vergunning vraagt, terwijl je die niet hebt. Of dat er een onduidelijkheid met de aannemer ontstaat omdat niet alle afspraken in de overeenkomst staan. Zorg dat alle papieren in orde zijn voordat de verbouwing begint, zodat het hele project soepel verloopt. Hulp nodig? Vink dan op deze checklist af of je alle belangrijke zaken geregeld hebt.

Probleem 3: overlast voor de buren

Graven, slopen, zagen, boren… dat zorgt niet alleen voor overlast voor jou, maar ook voor je buren. Even waarschuwen is wel zo netjes. Ook als er dingen moeten worden geregeld met jouw buren, zoals toegang tot hun erf, is het fijn om dit al ruim op tijd te bespreken én vast te leggen. Lees onze tips hoe je jouw buren blij houdt tijdens je verbouwing of renovatie.

Probleem 4: de kosten lopen uit de hand

Hoe voorkom je dat de kosten veel hoger uitvallen dan je van tevoren had bedacht? Een iets ruimer budget is verstandig om je voor te bereiden op onvoorziene kosten, zodat je daar niet door wordt overvallen. Maak je duurzame aanpassingen aan de woning? Dan kan het lonen om te checken of je subsidie kunt krijgen. Als laatste is het belangrijk om van tevoren goed uit te denken wat je wilt verbouwen. Halverwege de bouw wijzigingen aanbrengen in de plannen is vaak funest voor het budget. Vraag eventueel je aannemer om advies als je niet helemaal zeker bent over je keuzes – hij of zij kan meedenken en met slimme tips of inzichten komen.

Probleem 5: stress voor je relatie en/of gezin

Een verbouwing heeft best wat impact op je dagelijkse leven. Dat kan ook stress opleveren voor je relatie of gezin. Om te voorkomen dat er conflicten ontstaan, is het belangrijk om van tevoren al wat duidelijke afspraken te maken. Maak bijvoorbeeld een realistische planning en spreek een maximumbedrag af wat de verbouwing mag kosten. Verdeel verantwoordelijkheden en blijf de verbouwing relativeren, ook als er tegenslagen zijn. Tip: plan ook af en toe een bouwloze dag in. Dan kun je weer even helemaal opladen en tijd spenderen met elkaar.

Probleem 6: gebreken na de oplevering

Je hoopt er niet op, maar het kan gebeuren: na de oplevering komen er gebreken aan het licht. Zo’n situatie voorkomen is natuurlijk het beste. Schakel daarom een onafhankelijk expert in tijdens de opleverkeuring. Hij of zij weet precies op welke punten er gelet moet worden en of al het werk van de juiste kwaliteit is. Wil je meer zekerheid? Sluit dan voor de verbouwing begint de Verbouwgarantie af. Hierdoor ben je verzekerd tegen verborgen en constructieve gebreken die pas na de oplevering zichtbaar worden.