Aannemer of architect: wie doet wat tijdens een (ver)bouwproject?

Je wilt je droomhuis bouwen of je huidige woning verbouwen, maar vaak kun je dit niet alleen. Daarom heb je de hulp van specialisten nodig, zoals een aannemer en architect. Maar wat is het verschil tussen een aannemer en een architect precies? En wie haak je wanneer aan? In dit artikel lees je meer over de rollen van aannemers en architecten en wie je wanneer inzet voor jouw (ver)bouwproject.

De rol van de architect

Een architect helpt je bij het ontwerpen van jouw (ver)bouwplannen. Een architect wordt dus vaak aangehaakt aan het begin van het project. Wanneer je een geheel nieuwe woning wilt bouwen, bepaalde indelingen in je huidige huis wilt veranderen of wanneer er andere grote bouwkundige wijzigingen uitgevoerd moeten worden, is een architect degene die jou daar ontwerptechnisch bij helpt. 

Bouwtekeningen

Een architect creëert bouwtekeningen vanuit zijn eigen visie en ontwerpfilosofie én houdt hierbij natuurlijk rekening met jouw wensen en de gemeentelijke bouweisen. Meestal start de architect met een voorlopig ontwerp. Over dit voorlopige ontwerp gaan opdrachtgever, architect en eventueel aannemer in gesprek. Daaruit ontstaat het definitieve ontwerp. Verder maakt een architect een overzicht voor je wat de kosten gaan zijn van jouw (ver)bouwplan.

Definitief ontwerp en technisch ontwerp

In principe zit het werk van de architect erop, zodra er een definitief ontwerp is opgeleverd. In een definitief ontwerp worden namelijk de bouwmethodiek, maatvoering en overige details van het (ver)bouwproject vastgelegd. Met dit ontwerp kan zowel de opdrachtgever als aannemer aan de slag met de vervolgstappen. Echter, na een definitief ontwerp kan het voorkomen dat de architect nog aan de slag gaat met een technisch ontwerp. Een technisch ontwerp is gedetailleerder dan een definitief ontwerp. Voor kleine verbouwingen is een technisch ontwerp niet altijd nodig, omdat aannemers prima te werk kunnen gaan met een definitief ontwerp. Voor grote (ver)bouwprojecten is een technisch ontwerp wel nodig. 

Vergunningen

Wanneer een ontwerp af is, kun je een vergunning aanvragen. Meestal hebben architecten al goede connecties bij de gemeente, waardoor het proces om een vergunning te krijgen wat makkelijker kan verlopen. 

De rol van de aannemer

Een aannemer helpt je bij het coördineren en realiseren van jouw (ver)bouwplannen. Dit doet de aannemer vaak op basis van het ontwerp dat een architect heeft opgeleverd. Maar let op: in de praktijk maken veel aannemers de ontwerptekeningen ook zelf. Er is dus niet altijd een architect nodig voor het ontwerp. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het (ver)bouwproject.

Wanneer jij als opdrachtgever tevreden bent over het ontwerp, gaat de aannemer aan de slag en regelt de juiste vakmensen en leveranciers om het ontwerp te realiseren. Een aannemer is tijdens het (ver)bouwproject van begin tot eind aanwezig en zorgt ervoor dat alles in goede banen verloopt. 

Specialisaties

Net als dat architecten hun eigen ontwerpfilosofie hebben, hebben aannemers vaak weer hun eigen specialisaties wat betreft bouwmethodes. Zo is de ene aannemer gespecialiseerd in het coördineren en realiseren van nieuwbouwwoningen en de andere juist in het restaureren van monumentale panden. Kies een aannemer wiens (ver)bouwmethodiek past bij jouw wensen en eisen. 

Kennis van regio en omgeving

Waar architecten niet per se regio gebonden zijn, zijn aannemers dit meestal wel. Aannemers hebben vaak een bepaalde regio of omgeving waarin ze veel opereren. In hun regio hebben ze bijvoorbeeld goede contacten met de gemeente, vakmensen (schilders, installateurs, dakdekkers en meer) en leveranciers. Een lokale aannemer heeft dus grote voordelen en zorgt ervoor dat een project nog soepeler verloopt.