Realisatie: Moderne aanbouw bij monumentaal huis

De monumentale woning van Cynthia Mackay en Robert-Jan Hagens in Huizen staat op een wel heel bijzondere plek: aan de rand van een zandafgraving. Hun achtertuin ligt hierdoor drie meter dieper dan de voortuin. Dat bood een prachtkans bij de uitbreiding van hun monumentale woning, maar ook heel wat uitdagingen voor aannemer Jacco Huurdeman.

Opdrachtgevers Cynthia Mackay en Robert-Jan Hagens

Waarom moest er verbouwd worden?

Robert-Jan: ‘We hadden ruimtegebrek. Het huis komt uit de jaren 20 en is in Amsterdamse School-stijl. In de loop van de tijd zijn er verschillende aanbouwen gerealiseerd, maar de ruimte was helemaal niet praktisch ingedeeld. We zijn gaan praten met een architect en die kwam met een prachtig ontwerp voor een moderne aanbouw met een begane grond en een verdieping eronder. De aanbouw is met de oude woning verbonden door een glazen lichtstraat.’
Cynthia: ‘De oude aanbouw moest dus helemaal gesloopt worden. Het was best spannend om een deel van ons huis tegen de vlakte te zien gaan.’

 

Hoe was de samenwerking met de aannemer?

Cynthia: ‘We zijn heel tevreden over Jacco, het was prettig om met hem samen te werken. Er waren veel uitdagingen die we van tevoren niet zagen aankomen en die heeft hij goed opgelost. Ook de mensen die hij in dienst heeft, zijn echte vakmannen.’
Robert-Jan: ‘Je moet soms opnieuw om de onderhandelingstafel tijdens zo’n project. Over meerwerk bijvoorbeeld. Dan is het belangrijk dat je elkaar vertrouwt en niet het gevoel hebt dat je een oor wordt aangenaaid. Dat zat met Jacco wel goed. We hebben stevig onderhandeld, echt op de inhoud. Het was fijn dat dit kon.’

 

Heeft u een tip voor mensen die binnenkort ook beginnen met zo’n bouwproject?

Cynthia: ‘Zorg voor een goede relatietherapeut. Nee hoor, grapje. Maar omdat je er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig bent, is een duidelijke rolverdeling wel belangrijk. Dat ging bij ons heel goed. Robert-Jan heeft veel oog voor details en beschikt over technisch inzicht. Ik nam het logistieke deel op me.’
Robert-Jan: ‘Zo’n groot project kan je je relatie kosten, maar het kan een relatie juist ook erg verstevigen. Bij ons was dat laatste gelukkig het geval. Normaal doen Cynthia en ik nooit zo’n project samen, dus het was leuk om te merken dat we een goed team zijn en elkaar aanvullen.’

 

Aannemer Jacco Huurdeman van Bouwbedrijf en tekenburo J. Huurdeman

Wat was er zo bijzonder aan dit project?

De achtergevel en de glazen lichtstraat. Dat zijn heel open constructies met bijna alleen maar glas en wat dunne kozijnen van aluminium. Bovendien is het dak gemaakt van één glasplaat. Het was een flinke klus om uit te zoeken hoe we dit het beste konden uitvoeren, maar uiteindelijk is het heel mooi geworden. Een grote uitdaging was bovendien dat het huis gestut moest worden met schotten tijdens het uitgraven van de kelder.

 

Hoe was de samenwerking met Robert-Jan en Cynthia?

Heel prettig. Robert-Jan en Cynthia hebben allebei veel begrip voor het hele bouwproces, waren erg enthousiast en wilden echt iets moois neerzetten. Niet de tijd, maar de kwaliteit was voor hen maatgevend. Een verbouwing zoals deze duurt nou eenmaal lang en die tijd hadden ze.

 

Welke tip heeft u voor huizeneigenaren die iets vergelijkbaars willen?

Neem een goede architect in de arm en zorg ervoor dat hij het complete tekenwerk verzorgt. Bij dit soort verbouwingen is dat heel belangrijk voor het bepalen van de prijs door de aannemer. Tijdens de bouw is het dan ook duidelijk voor beide partijen wat en wanneer er voorbereid en besteld moet worden.