(Ver)bouwen in coronatijd: de meest gestelde vragen

Door het vele thuis zitten valt het opeens op: er is zo weinig licht in de keuken. De woonkamer is te klein nu het hele gezin constant thuis is. Of de zolder kan wel een upgrade gebruiken, zodat er een thuiskantoor kan worden ingericht. Dat vraagt om een verbouwing! Maar hoe zit het met veiligheid? En is er wel genoeg zekerheid om nu zo’n klus te laten uitvoeren? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over (ver)bouwen in coronatijd.

Worden de coronamaatregelen op de bouwplaats nageleefd

Voor de bouwsector zijn, in samenwerking met het RIVM, protocollen opgesteld. De coronamaatregelen worden zoveel mogelijk nageleefd op de bouwplaats.
Werklieden:

  • wassen hun handen vaker,
  • blijven thuis bij klachten,
  • komen zoveel mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats,
  • werken zoveel mogelijk in vaste (kleine) teams,
  • houden wanneer het kan 1,5 meter afstand.

Natuurlijk kan het voorkomen dat de 1,5 meter afstand onderling niet kan worden gehandhaafd, bijvoorbeeld bij het tillen van zware objecten. Hiervoor wordt gekeken of het op een andere manier op te lossen is. Zo niet, dan wordt er extra op hygiëne gelet om het risico op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen.

Is het veilig om werklui over de vloer te hebben?

De kans op besmetting is nooit 0%. Maar doordat de maatregelen streng worden nageleefd, worden zij wel verkleind. Wil je weten hoe jouw aannemer omgaat met de situatie? Neem dan contact met hem/haar op om meer informatie op te vragen.

Wat kan ik doen om een veilige bouwplaats te creëren?

Zorg voor een hygiënische werkplek. Werklieden zullen waarschijnlijk reinigingsproducten bij zich hebben, maar het kan geen kwaad om goed voorbereid te zijn. Zorg daarom voor voldoende handzeep en desinfectiemiddel, zodat iedereen (ook jezelf) hun handen regelmatig kan ontsmetten. Moet er iets met de aannemer worden besproken tijdens de bouw/verbouwing? Doe dit dan, als de situatie het toelaat, in de buitenlucht. Houd altijd 1,5 meter afstand tot de werklieden. Maak, als de werklieden gebruik maken van jouw toilet, deze dagelijks goed schoon. En als laatste: bel af als je of iemand uit jouw gezin klachten heeft. Of als een van jullie recent in contact is geweest met iemand met corona.

Hoe is verbouwen en thuis werken/thuisonderwijs te combineren?

De beste optie is om tijdens de verbouwing ergens anders te verblijven. Zo wordt het aantal contacten teruggedrongen tot het minimale, wat extra veiligheid oplevert. Dit kan dag en nacht, door bijvoorbeeld een vakantiehuisje te huren. Of tenminste tijdens de uren dat de werklui bij je thuis zijn, door ergens anders te werken. Dit is veiliger voor zowel jezelf als de werklui. Ook jouw collega’s zullen je dankbaar zijn voor deze keuze, doordat er geen bouwgeluiden op de achtergrond te horen zijn tijdens het (video)bellen.

Is er kans dat mijn verbouwing vertraging oploopt?

Er zijn meerdere factoren die invloed kunnen hebben op de planning van het project. Dit kan bijvoorbeeld doordat er mensen ziek worden. Ben je ziek of heeft er iemand uit het gezin klachten, dan is dit reden om de verbouwing te verplaatsen. Dit geldt ook voor de werklieden. De meeste aannemers hebben hier een vangnet voor. Maar als er geen vervangend personeel is, kan het zijn dat het project hierdoor uitloopt. Ook kan de levering van materialen van invloed zijn. Bijna alle standaard materialen kunnen gewoon op tijd geleverd worden. Maar heb je unieke, handgemaakte producten besteld, dan kan het voorkomen dat daar vertraging op zit. Bijvoorbeeld omdat de leverancier te maken heeft met personeelsuitval tijdens productie of distributie.

Zijn er alternatieven om ervoor te zorgen dat werklui zo kort mogelijk bij mij over de vloer zijn?

Voel je je er toch niet helemaal comfortabel bij om een groep werklieden meerdere dagen over de vloer te hebben, dan zijn er een paar opties. Allereerst is er natuurlijk het uitstellen van de verbouwing tot een later moment. De tweede optie is om zelf tijdelijk ergens anders te verblijven. Als derde is prefabricage een optie, afhankelijk van het type klus dat je wilt laten uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een aanbouw laten plaatsen, dan is dit een ideale oplossing. Hierbij bouwt de aannemer op een externe locatie de aanbouw. Daarna wordt deze, vaak al binnen een dag, bij u thuis geplaatst.

Loop ik momenteel meer risico dat mijn aannemer failliet gaat?

De bouwsector is op dit moment nauwelijks getroffen door de coronacrisis. Sterker nog, veel aannemers zijn enorm druk omdat veel mensen iets in hun woning willen aanpassen. Dit betekent niet dat er totaal geen risico is dat uw aannemer failliet gaat, natuurlijk. Wil je extra zekerheid tijdens jouw verbouwing? Sluit dan onze Verbouwgarantie af. Hierbij worden bij faillissement de extra afbouwkosten gewoon vergoed. Daarnaast ben je verzekerd tegen verborgen en constructieve gebreken (na de oplevering).