Vergroot je woonruimte met een uitbouw

Behoefte aan meer leefruimte, maar wil je eigenlijk niet verhuizen? Dan is een uitbouw uitermate geschikt. Hiermee verplaats je de buitenmuur, waardoor je extra meters toevoegt aan je kamer. Ideaal om bijvoorbeeld jouw woon- of eetkamer uit te breiden. Lees hieronder onze tips voor een uitbouw die aan jouw wensen voldoet en leer hoe het bouwproces in zijn werk gaat.

Aanbouw of uitbouw?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw? Een aanbouw is een afzonderlijke ruimte die tegen het hoofdgebouw wordt geplaatst, zoals een serre of een bijkeuken. Een uitbouw is een vergroting van een bestaande ruimte. Hierbij wordt de buitenmuur verplaatst. Waar je voor kiest, is volledig afhankelijk van jouw ruimte, doelen en wensen. 

Kosten versus meerwaarde

Bij een uitbouw moet de gevel worden opengebroken om extra woonruimte te creëren. Hierdoor gaat er meer werk – en dus ook kosten – inzitten dan bij bijvoorbeeld een aanbouw of bijgebouw. Toch is het de investering vaak wel waard. Niet alleen kun je zelf genieten van een grotere woonruimte, het draagt ook bij aan de meerwaarde van je huis. De investering krijg je dus deels terug bij de verkoop van je woning. 

Deuren: waar kies je voor? 

Een uitbouw is een ideale manier om meer licht toe te voegen aan je woning. In plaats van alleen een buitenmuur met raam en deur kun je nu veel meer glas toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor een schuifpui, vouwwand of dubbele openslaande deuren. Hiermee kun je ook gelijk een buitengevoel creëren: niets fijner dan zon en frisse lucht in de woning dankzij die grote open deuren. 

Het dak van je uitbouw

Het dak van je uitbouw biedt veel mogelijkheden. Zo kun je er een lichtstraat plaatsen voor nóg meer licht in de ruimte. Niet alleen is dit overdag erg fijn, ook het zicht op een sterrenhemel ’s avonds kan een meerwaarde voor je woonbeleving zijn. 

Ook kun je het verlies aan buitenruimte compenseren door er een balkon/zonneterras op te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat er regels gelden als hierbij inbreuk wordt gedaan op de privacy van de buren, bijvoorbeeld doordat je direct in hun tuin kunt kijken. Staat het balkon binnen twee meter van de erfgrens? Dan moeten de buren schriftelijk toestemming geven. 

Eerste stap: een vergunning

Voordat je begint met de bouw is het handig om te weten of het project überhaupt mag worden uitgevoerd. De meeste uitbouwen aan de achterkant van de woning, die niet dieper zijn dan 4 m2 kunnen vergunningsvrij gebouwd worden. (Al is het altijd verstandig om dit even te checken, want de regels kunnen per gemeente verschillen.) Voor een uitbouw aan de voor- of zijkant van het huis zijn de regels vaak strenger, omdat dit het straatbeeld verandert. 

De bouw van je uitbouw

Is de vergunning toegewezen? En is de overeenkomst met jouw BouwGarant-aannemer getekend? Dan kan de bouw van start gaan! Allereerst wordt er een fundering geplaatst, zodat de uitbouw later niet zal verzakken. Er wordt beton gestort en nadat deze helemaal droog is, wordt de gevel opengebroken. Op de plek van de nieuwe buitenmuur wordt allereerst een houten frame geplaatst. Daarna worden kozijnen, deuren, isolatie en nieuwe muren geplaatst. Als laatste volgt de afwerking, zoals stuken, sausen, behangen, vloerverwarming en de vloer. Dan is het alleen nog een kwestie van meubels plaatsen en je kunt genieten van jouw extra leefruimte!