Dakkapel plaatsen? Van ontwerp tot realisatie in 6 stappen

Extra leefruimte én meer licht in je woning: het plaatsen van een dakkapel kan de waarde van je huis flink omhoog brengen. Maar waar begin je? Ontdek hoe je dit stap voor stap aanpakt en til je woning (letterlijk) naar een hoger niveau. 

Stap 1: Stel je budget vast

Start met het vaststellen van je budget. Hoeveel geld wil je uitgeven aan je dakkapel? Dit heeft invloed op de grootte, het materiaal, de complexiteit van het ontwerp en het afwerkingsniveau. 

Houd er rekening mee dat je budget gebruikt gaat worden voor het ontwerpen, realiseren én plaatsen van de dakkapel. Soms is het ook nodig een vergunning aan te vragen. Kies niet zomaar voor de goedkoopste opties. Het is waarschijnlijk een flinke investering, maar uiteindelijk kan een goed ontworpen en geïnstalleerde dakkapel de waarde van je huis ook écht verhogen.

Stap 2: Kies een betrouwbare aannemer

Het is belangrijk om met een betrouwbare aannemer in zee te gaan. Die kan je bijvoorbeeld helpen de kosten nog beter in te schatten en de juiste vergunningen aan te vragen. Doe daarom grondig onderzoek, lees reviews en ga op zoek naar aanbevelingen. Vraag bij verschillende partijen een offerte aan en maak daarna een weloverwogen keuze. 

Nog een tip: betaal je aannemer nooit grote bedragen vóórdat de werkzaamheden zijn gestart. Als het bouwbedrijf dan failliet gaat, ben je waarschijnlijk je geld kwijt. Als iemand je tóch vraagt een grote aanbetaling te doen, is het überhaupt niet verstandig om met die partij in zee te gaan.

Stap 3: Bespreek je wensen

Als je eenmaal de juiste aannemer hebt gevonden, bespreek je samen jouw wensen. Hoe groot mag de dakkapel zijn, hoeveel ramen (of deuren) wil je plaatsen en op welke manier ga je alles isoleren? Denk daarnaast aan extra opties, zoals ingebouwde zonwering, insectenhorren of ventilatieroosters. Dit is bijvoorbeeld handig als je dakkapel op het zuiden gebouwd gaat worden, of als je dichtbij stilstaand water woont.

Stap 4: Creëer een ontwerp

Op basis van jouw wensen creëer je samen met de aannemer een ontwerp voor je dakkapel. Daarbij maak je nog meer beslissingen. Je kijkt bijvoorbeeld naar de stijl, de materialen en de kleur(en). 

Je wilt natuurlijk dat de stijl van je dakkapel bij de rest van je huis past. Daarnaast heeft je materiaalkeuze invloed op de kleur (en vice versa). Sommige materialen zijn slechts verkrijgbaar in bepaalde kleuren, en sommige kleuren beperken dus de materialen die je kunt kiezen. Verder is het slim om rekening te houden met de levensduur van verschillende materialen. Houten dakkapellen hebben bijvoorbeeld een klassieke uitstraling en gaan - met goed onderhoud - tientallen jaren mee. Aluminium ziet er juist wat moderner uit en heeft, daarentegen, minder aandacht nodig.

Stap 5: Controleer of je een vergunning nodig hebt

In sommige gevallen heb je een bouwvergunning nodig om een dakkapel te plaatsen. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom slim om contact op te nemen met de gemeente in jouw woonplaats. Je aannemer kan je hier ook goed bij helpen.

Stap 6: Maak een planning

Nu is het tijd om een planning te maken voor het project. Houd rekening met de tijd die nodig is voor de bouw, maar ook met eventuele levertijden van materialen en de tijd die het kost om een vergunning te krijgen. Een duidelijke planning kan helpen om stress te verminderen en zorgt ervoor dat je project soepel verloopt. Veel succes!