Slimme tips voor meer licht in jouw woning

Daglicht geeft ons een goed gevoel. Het maakt ons vrolijk, productief, wakker, comfortabel en ontspannen. Maar niet elke ruimte in je woning is even goed verlicht. Dat kun je oplossen met verlichting, maar helaas heeft dat niet hetzelfde effect op onze gemoedstoestand. Daarnaast verhoogt het de energierekening. De oplossing? Zorgen dat meer daglicht jouw interieur bereikt!

Een donkere zolder of een keuken zonder ramen: een ruimte met weinig tot geen natuurlijk lichtinval kan behoorlijk grauw en beperkend aanvoelen. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je de zolder bijvoorbeeld alleen als opslag gebruikt. Maar is het je thuiskantoor of maak je er een tienerkamer van? Dan is het fijn als er meer licht aan de ruimte wordt toegevoegd.

Licht aan je woning toevoegen kan op meerdere manieren, afhankelijk van de ruimte. Hieronder vind je een overzicht met enkele praktische oplossingen. Bij elk wordt jouw woning getransformeerd tot een prettige leefomgeving.

Glazen opties voor je aan- of uitbouw

Sla twee vliegen in één klap: vergroot jouw woonruimte én voeg meer licht aan je kamer toe met een aanbouw of uitbouw. Neem grote ramen en/of openslaande deuren naar de tuin toe en kies voor een glazen dak. Zo geniet je van maximale lichtinval. Of je nu aan de keukentafel ontbijt in het ochtendzonnetje of tv kijkt met zachte regen op het dak: jouw wooncomfort gaat direct omhoog.

Schuifpui

Is het helaas geen optie om aan jouw woning een aan- of uitbouw toe te voegen, bijvoorbeeld omdat je tuin niet diep genoeg is? Geen nood, je kunt nog steeds voldoende daglicht aan jouw woning toevoegen. Een voorbeeld hiervan is door jouw normale muur en ramen te vervangen door een schuifpui. Deze plafondhoge glazen ramen en deur(en) zorgen ervoor dat er veel daglicht jouw woonkamer, eetkamer of keuken invallen.

Vervang dichte deuren

Dit is een relatief makkelijke oplossing, maar wel eentje met effect. Vervang dichte deuren door deuren met glas. Dit kan in binnenruimtes - zeker als in de ene ruimte weinig licht is, maar in de aansluitende ruimte veel. In een ruimte die grenst aan een buitenruimte heeft dit natuurlijk nog meer effect. Kies in dat geval wel voor een veilige buitendeur.

Dakvenster of dakkapel met ramen

Ook aan een donkere zolder onder een hellend dak kun je meer licht toevoegen. Een van de manieren om dit te doen, is een dakkapel laten installeren. Bijkomend voordeel is dat je de bruikbare vierkante meters van de ruimte vergroot. Een andere, meer kleinschalige optie is om een (of enkele) dakvenster(s) te plaatsen. Zo’n tuimelraam geeft zelfs meer lichtinval dan een dakkapel, mits je deze slim plaatst.

Lichtkoepel, lichtbuis of lichtstraat

Grenst de ruimte die je wilt verbouwen aan een dak? Kies dan voor een lichtstraat: enkele aansluitende ramen naast elkaar die een gedeelte van jouw dak vervangen. Hierdoor vallen er bakken met licht naar binnen. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk de video van Bart: hij koos voor een lichtstraat in zijn keuken waardoor deze nu ruim voorzien is van daglicht.

Een andere optie is een lichtkoepel: hierdoor valt er nog steeds veel licht binnen, maar is de verbouwing minder ingrijpend. Een lichtbuis, ook wel bekend als lichttunnel, is ideaal voor ruimtes die niet direct onder het dak liggen. Dit is een lichtkoepel waar een gesloten buis met reflecterend materiaal aan vast zit. Hierdoor ‘transporteer’ je het licht naar lager gelegen ruimtes.