Technologie in jouw (ver)bouwproject

Technologie biedt kansen in een heleboel gebieden - dus ook in de bouw! Of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaand huis verbouwt: er zijn verschillende technologieën, apps en andere slimmigheden beschikbaar die het project kunnen vereenvoudigen. Van het ontwerpen en plannen tot het bijhouden van de voortgang en het beheren van het budget.

3D-ontwerptools

Diverse architecten en aannemers werken al met 3D-ontwerptools. Met deze tools wordt een gedetailleerd 3D-model van je huis gemaakt, al voordat de (ver)bouw start. Zo kun je eenvoudig ontwerpopties verkennen en experimenteren met onder andere indelingen, materialen en kleuren - al voordat de bouw start. Ook helpt het om tijdig eventuele problemen te ontdekken en op te lossen.

Projectmanagement

Er zijn veel apps beschikbaar die kunnen helpen bij het beheren van het bouwproces. Denk bijvoorbeeld aan Trello, Asana of Monday.com. Hiermee kun je taken, deadlines en verantwoordelijkheden bijhouden en delen met de aannemer en andere teamleden. Niet alleen wordt het zo makkelijker om het project volgen en managen, je zorgt er ook voor dat iedereen op één lijn zit en er minder ruimte voor misverstanden ontstaat.

Budgetbeheer

Zeker weten dat je binnen budget blijft? Zorg er dan niet alleen voor dat je wat budget houdt voor onverwachte kosten, houd ook goed in de gaten waar tijdens het project jouw geld heengaat. Dit kan met slimme boekhoudapps of -tools. Stel deelbudgetten op, voer in- en uitgaven in (eventueel zelfs facturen!) en houd zo de progressie bij.

Communicatie

Communicatie is onwijs belangrijk om ervoor te zorgen dat alles tijdens een (ver)bouwproject soepel en foutloos verloopt. Gebruik je een van de bovenstaande projectmanagementsoftware, dan kun je communicatie per onderwerp goed bijhouden in reacties in de tool. Voor snelle vragen is het aan te raden om niet alleen regelmatig op de bouwplaats aanwezig te zijn, maar ook een extra kanaal in te zetten. Dat kan zo simpel zijn als een Whatsapp-groep met alle betrokkenen.

Drones

Drones kunnen worden gebruikt om het bouwproces te volgen en om inspecties uit te voeren op moeilijk bereikbare gebieden. Daarnaast kun je ze ook inzetten om luchtfoto's en -video's te maken van het bouwproces. Dat kan vanuit praktische overwegingen (zie ook de volgende alinea over AI), maar natuurlijk ook omdat je zelf unieke foto’s van dit project wilt. Let wel goed op wetgeving, het is niet overal toegestaan om zonder vergunning met een drone te vliegen.

Artificial Intelligence

Sommige bouwbedrijven maken al gebruik van artificial intelligence (AI) in hun processen. Ze zetten hen bijvoorbeeld in om bouwtekeningen te analyseren en inefficiënties te ontdekken, of om budget en bouwtijd te voorspellen. Ook kan AI gebruikt worden om (lucht)foto’s van een bouwplaats te analyseren en (potentiële oorzaken van) vertragingen te identificeren.

Augmented reality

Als laatste is er natuurlijk de inrichting - en ook daar zijn handige technologieën voor. Gebruik augmented reality (AR) om virtuele objecten of modellen in de echte wereld te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken hoe verschillende kleuren verf of meubels in jouw woning eruit zien en of dat de look is waar je voor wilt gaan.

3D-printen

Heb je er weleens over nagedacht om onderdelen van je inrichting te laten 3D-printen? Lampenkappen, bloempotten, keukengerei-houders en zelfs volledige meubels kunnen worden geprint tegenwoordig. Accessoires met een verhaal!