Zo bouw je een vertrouwensband met je aannemer op

Een goede samenwerking met je aannemer is van groot belang voor het succes van je (ver)bouwproject. Aan de basis daarvan ligt een vertrouwensband tussen jullie beiden. Maar hoe bouw je die op? Lees de praktische tips uit dit artikel en ga samen aan de slag met het opbouwen en behouden van een goede relatie.

Kader alle verwachtingen

Communiceer vanaf het begin af aan goed en open met je aannemer. Spreek al je verwachtingen en wensen uit, zodat de aannemer een duidelijk beeld heeft van het eindresultaat dat jij voor ogen hebt. Bespreek ook met de aannemer of dat realistisch is binnen het budget dat je hebt en of er factoren zijn die voor wijzigingen kunnen zorgen. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.

Leg afspraken vast in een contract

Hebben jullie afspraken gemaakt en verantwoordelijkheden vastgesteld? Leg die dan vast in een contract. Dit geeft houvast tijdens het gehele traject, omdat er niks kan worden overgelaten aan interpretatie of foutieve herinneringen.

Open over financiën

Vraag of je een aannemer een open book policy aanbiedt. Hierbij geeft de aannemer volledige transparantie over de kosten en de marges die worden gemaakt. Niet alleen in het begin tijdens het opstellen van de offerte, maar ook tijdens het project. Vallen er bijvoorbeeld kosten hoger uit, bijvoorbeeld doordat de grondstoffenprijs omhoog is gegaan? Open communicatie over onderwerpen als deze verhoogt het vertrouwen voor beide partijen.

Kom afspraken altijd na

Voor zowel jou als je aannemer is het belangrijk dat jullie afspraken nakomen. Denk hierbij aan het halen van deadlines, het opleveren van de juiste kwaliteit werk en het budget, maar ook aan het bereikbaar en/of aanwezig zijn op afgesproken momenten. Mochten er onverhoopt dingen gebeuren waardoor een afspraak niet kan worden nagekomen, communiceer hier dan over, toon flexibiliteit en zoek samen naar een oplossing.

Bezoek de werkplaats regelmatig

Door regelmatig langs te gaan op de bouwplaats zorg je er niet alleen voor dat jullie band op een natuurlijke manier wordt opgebouwd, je zorgt er ook voor dat jullie makkelijk kunnen schakelen. Een snelle vraag, visie delen, kwaliteitscontrole… Het kan allemaal op een laagdrempelige manier. Haal inspiratie uit het verbouwverhaal van Bart - zowel hij als aannemer Tom vonden het prettig dat ze iedere dag een overlegmoment hadden op de werkplaats.

Zorg voor snelle en laagdrempelige communicatie

Is iedere dag de werkplaats bezoeken niet haalbaar? Zorg dan dat je op een andere manier bereikbaar bent. Tip: spreek vooraf af dat jullie op bepaalde dagen en/of een bepaald tijdstip reageren op (niet-dringende) berichtjes op de telefoon. Het werkt voor beide partijen fijn om hier afspraken over te maken. Zo voorkom je dat werk moet worden gepauzeerd of er op antwoord moet worden gewacht.

Het belang van goede communicatie

De rode draad in alle tips hierboven is communicatie. Spreek verwachtingen uit, stel je flexibel op, zorg dat je beschikbaar bent en wees eerlijk. Hetzelfde mag je van jouw aannemer verwachten. Ga open de samenwerking in en zie elkaar als (zaken)partners in het volledige traject. Samen maken jullie van jouw verbouwdroom werkelijkheid!